Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är för godtrogna på nätet"

/

En 48-årig Härnösandsbo trodde att han köpt en älgdragare på Blocket.

Men varan dök aldrig upp, trots att köparen betalat 11 500 kronor i förskottsbetalning.

Annons

Den 48-årige jägaren från Härnösand var på jakt efter en älgdragare och fann det han sökte på Blocket. Han tog kontakt med säljaren och tillsammans kom de fram till ett pris. Efter att ha kollat upp varan närmare beslutade han sig för att slå till.

Säljaren berättade att allt var i sin ordning, men krävde förskottsbetalning. Priset sattes till 11 500 kronor. Överkomligt, tänkte Härnösandsbon och satte in pengarna på det kontonummer säljaren uppgett.

Men dagarna gick utan att något hände. Någon älgdragare dök aldrig upp som var uppgjort. Sedan togs annonsen bort från Blocket. Det gick varken att nå säljaren via telefon eller mejl. Det började gå upp för 48-åringen att han blivit blåst.

Nu har mannen polisanmält det här som bedrägeri via Blocket.

– Det dyker upp fler och fler varianter av internetbedrägerier och de blir mer och mer förslagna, säger Jan Aller, förundersökningsledare på Härnösandspolisen.

Hoppet att Härnösandsbon ska få tillbaka pengarna är litet, enligt polisen.

– Vi ska försöka spåra till vilket kontonummer som pengarna har gått men ofta leder det ingen vart, säger Jan Aller.

Blåsningar typ denna blir tyvärr allt vanligare och han vill nu uppmana andra som gör affärer på internet att inte vara för godtrogna.

Sedan en tid tillbaka finns det säkra betalsätt på Blocket där risken att bli lurad är undanröjd. Det går ut på att Blocket förvarar pengarna tills att både köpare och säljare bekräftat att affären är i hamn.

– Betala inte förrän du sett varan. Folk i allmänhet är alldeles för godtrogna när de handlar på nätet. Lika lättlurade är man inte om man stöter ihop med en okänd person ute på gatan, säger Jan Aller.

Mer läsning

Annons