Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västernorrlands vård mår bättre

/
  • Landstinget Västernorrland klättrar på SKL:s ranking när sjukvådens medicinska kvalitet, tillgänglighet och patientnöjdhet vägs samman.

Klättrar friskt i SKL:s rankning. "På vissa punkter är vi långt ifrån där vi vill vara".

Annons

Från en placering i vårdens bottenträsk till en 8:e plats.

Landstinget Västernorrland har på två år kraftigt förbättrat sin position när Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) jämför sjukvården i Sverige.

– Det är mycket, mycket glädjande. Jag känner mig väldigt glad över det här, säger Jacomina Beertema (M), Hälso och sjukvårdsnämndens ordförande.

SKL:s Öppna jämförelser av hälso- och sjukvården är en omfattande rapport där vården i landstingen jämförs. Dagens samhälle publicerar jämförelsen där medicinska indikatorer väger tyngst med 60 procent, medan tillgänglighet och patienterfarenheterna viktas till 20 procent.

För två år sedan hamnade Västernorrland på 20:e och därmed näst sista plats i samma rankning. 2012 hade länet marscherat upp till en 15:e plats för att i år rycka fram till 8:e plats.

– Det här känns väldigt bra och vi avser att fortsätta resan uppåt, säger Jacomina Beertema.

Det är främst arbetet med bättre tillgänglighet inom länets sjukvård som gett resultat i tabellklättringen, medan det inte ser lika bra ut för en del medicinska indikatorer.

– Tillgängligheten har blivit betydligt bättre under några år och den är riktigt bra nu. Sedan har vi också jobbat hårt med kostnaderna och vi vet sen tidigare att vi levererar en bra sjukvård i länet. Men på vissa punkter är vi långt ifrån där vi vill vara och där har vi förbättringsområden, säger Beertema.

Var ser det bra ut och var ser det sämre ut?

– Det ser riktigt bra ut inom kvinnosjukvården och även inom strokesjukvården. Sen har vi förbättringsområden inom till exempel diabetesvården och där jobbar vi för fullt, säger Beertema.

Den tolkning av verkligheten som SKL levererar stämmer inte riktigt överens med den negativa bild av vården som ristat sig fast hos många medborgare i och utanför länet.

– Tyvärr sattes den bilden av den turbulens som fanns här under 2010 och skapade ett dåligt rykte för Sundsvalls sjukhus. Det tar lång tid att förbättra ett rykte, men turbulensen kring sjukhuset innebär inte att det bedrivs dålig vård, tvärtom har Sundsvall ett bra sjukhus, säger hon.

Fakta: Listan

Sammanvägt index för öppna jämförelser i hälso- och sjukvården 2013.

1) Halland

2) Kronoberg

3) Kalmar

8) Västernorrland

12) Västerbotten

14) Norrbotten

18) Jämtland

21) Skåne

Mer läsning

Annons