Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för starka bilder! Fullgånget kalvfoster hittat på slakteri

/
  • Ett fullgånget kalvfoster upptäcktes förra veckan på slakteriet Nyhléns & Hugosons Kött AB i Ullånger.
  • Ett fullgånget kalvfoster upptäcktes förra veckan på slakteriet Nyhléns & Hugosons Kött AB i Ullånger.
  • Fostret hade tydligt frambrutna framtänder och välutvecklade klövar, samt hårrem.
  • Fostret hade tydligt frambrutna framtänder och välutvecklade klövar, samt hårrem.
  • Fostret hade tydligt frambrutna framtänder och välutvecklade klövar, samt hårrem.

Ett fullgånget kalvfoster upptäcktes förra veckan på slakteriet Nyhléns & Hugosons Kött AB i Ullånger.

Både transportören och djurbonden misstänks nu för brott.

Annons

Det var Livsmedelsverkets officiella veterinär som gjorde den obehagliga upptäckten. Ett fullgånget kalvfoster föll ut under slakten av en ko. Enligt den officiella veterinären som var på plats var fostret fullgånget.

Fostret hade tydligt frambrutna framtänder och välutvecklade klövar samt hårrem, skriver veterinären i en underrättelse om bristfälligt djurskydd vid slakt.

– Lagstiftningen är tydlig. Fyra veckor före förlossningen får man inte transportera djuren. Man kan tycka att djurägaren bör känna till om djuren är dräktiga, säger Henrik Björnfot, enhetschef för norra och mellersta Sverige hos Livsmedelsverket.

Det är inte helt ovanligt att dräktiga kor slaktas i Sverige. Nyligen kalvade en ungko på ett slakteri i Kalmar innan slakten hade påbörjats.

Men trots detta gör Livsmedelsverket ingen ansträngning att upptäcka dräktiga djur på slakterier innan slakt. Inget djur får heller lämna ett slakteri levande enligt gällande lagstiftning.

– Man gör ingen utvidgad besiktning. Har ett djur kommit in till slakteriet så kan man inte skicka tillbaka det till djurägaren. Det skulle också vara att utsätta djuret för en större stress, säger Henrik Björnfot.

Köttet från den dräktiga kon har enligt uppgift hamnat i matbutiker. Det ser inte Henrik Björnfot något problem med.

– Köttet i sig är inget problem. Det är friska djur. Det är precis som en gravid människa, som inte heller betraktas som sjuk.

Nyhléns & Hugosons Kött AB levererar köttprodukter till bland andra butikskedjorna Coop Nord och Ica. Slakteriet vill i dag inte svara på några frågor om det inträffade.

– Jag har ingen direkt kommentar till det. Jag får hänvisa frågan till berörd leverantör. Det är så jag ser på det just nu, säger vd Magnus Nilsson.

Trots att Livsmedelsverket misstänker att brott begåtts i livsmedelskedjan så ser inte Coop Norr några problem med att sälja köttet från den dräktiga kon i sina butiker.

Varför använder ni kött från en hantering där man misstänker brott?

– Det enda vi känner till är att det här köttet är besiktigat och godkänt. Och då tar vi emot det i våra butiker, säger Elin Bäckman, kommunikationschef, Coop Nord.

– Kvalitetsmässigt så är det ingen skillnad på det här köttet och kött från vilken ko som helst. Utan det här är en fråga om vad lagstiftningen säger och då gör Livsmedelsverkets inspektörer sin bedömning.

Livsmedelsverket har i dagarna lämnat över ärendet till Länsstyrelsen i Västernorrlands län som har tillsynen över djurbonden och transportören.

Transportören kommer inte från Västernorrland.

Mer läsning

Annons