Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Varför betala för något vi inte vill se"

/
  • Thomas Byström menar att Radiotjänst slår mot företagarna genom att omdefiniera datorer som tv-mottagare.

Trots att de aldrig tittar på tv under arbetstid tvingas de betala för tittandet.

Många företagare rasar nu mot nya regler som gör att de är skyldiga att betala tv-licens för sin dator eller surfplatta.

– Fullständigt befängt, menar Thomas Byström, regionchef för Företagarna i Västernorrland.

Annons

Det var i samband med att SVT bestämde sig för att visa samtliga sina kanaler på SVT Play som datorer och surfplattor likställdes med tv-apparater och därmed blev betalningspliktiga. Även de som aldrig ser ett tv-program blev skyldiga att betala en årlig tv-licens. För en företagare innebär det en extra pålaga på 2000 kronor varje år.

Mängder av småföretagare i Västernorrland har hört av sig till Thomas Byström efter beslutet.

– Det är helt uppåt väggarna. Varför ska vi betala för något vi inte vill se? 2000 kronor låter inte mycket, men för ett litet företag med ett antal oförutsedda utgifter kan det bli förödande.

Han framhåller att långt ifrån alla företagare har den kvalitet på bredbandet som krävs för att möjliggöra ett normalt tv-tittande.

– Det vi vänder oss emot är att man i praktiken infört en datorskatt. Det är den hypotetiska möjligheten att se tv i datorn som ligger till grund för avgiftsuttaget, säger Thomas Byström.

Men som företagare finns det faktiskt kryphål för att komma runt de nya reglerna för ägare av datorer och surfplattor. Genom att via sin internetleverantör "plombera" datorn går det nämligen att blockera SVT Play och andra nättjänster för tv-tittande. Därmed ska man också kunna slippa den nya "datorlicensavgiften".

Lagstiftningen säger annars att avgiften gäller en tv-mottagare som är en teknisk utrustning avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål.

Mer läsning

Annons