Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården av dementa på Älandsgården hårt kritiserad: "Man har förstört allting"

I februari tog Frösunda Omsorg över driften av demensboendet Älandsgården. Nu riktas skarp kritik från både anhöriga, personal och kommunen. "Det var en helhet, efter en och en halv månad har man förstört allting", säger Linda Borg som har sin mamma på boendet.

Annons

Under förra året upphandlades driften av äldreboendena Ugglan och Älandsgården. Frösunda Omsorg fick uppdraget. Linda Borg och Lena Fröberg, som har var sin förälder boende på Älandsgården, var förut nöjda med omsorgen. Nu tycker de att det blivit mycket sämre.

– När man kommer dit så är det rörigt. Man möter personal som är svettig och säger att "vi hinner inte, vi har fullt upp". Det märks att det är skillnad, säger Linda Borg.

Läs även: Älandsgården prisas - bäst i Sverige

Älandsgården utsågs till Sveriges bästa demensboende 2015. Men sen Frösunda tog över efter Carema/Vardaga har mycket försämratas enligt Linda Borg och Lena Fröberg. Personalen har blivit färre och de ska utföra fler arbetsuppgifter än tidigare som att städa och tvätta åt de äldre. Det har också blivit färre chefer som jobbar i verksamheten med att anordna aktiviteter. Lena Fröberg har påpekat bristerna.

– Förut kände jag mig trygg. Då såg man till att det fanns personal. Nu är det ord, ord, ord men det händer ingenting.

Linda Borg och Lena Fröberg är kritiska till förhållandena på Älandsgården.

Båda har de en viss insikt på området. Lena Fröberg har jobbat med tillsyn som socialkonsulent på länsstyrelsen och mötte ofta klagomål från anhöriga efter att deras förälder hade dött.

– Då bestämde jag att säga ifrån direkt för min del om något var fel för min mamma. Personalen har uppskattat det, säger hon.

Linda Borg som i dag jobbar på ett hvb-hem har även hon koll på vad som gäller.

– Man kan inte avtala bort socialtjänstlagen. Vi kan det här. Vi vet vad våra föräldrar har rätt till, uppger hon.

Läs även: Olika uppfattningar om vem som ska driva Ugglan och Älandsgården

Även kommunen riktar kritik mot boendemiljön för de äldre. Under den senaste månaden har de gjort oanmälda besök på Älandsgården och äldreboendet Ugglan som även det drivs av Frösunda Omsorg. Socialnämndens ordförande Susanne Forsberg (S) ser allvarligt på problemen.

– Vi tycker det har brustit i vissa saker. Bland annat städet, bemanningen, aktiviteter för brukare och att det ska finnas chefer på plats, säger hon.

Frösunda har fått i uppdrag att upprätta handlingsplaner för att komma till rätta med problemen. Men den första handlingsplanen som gjordes blev inte godkänd av kommunen. Aktiviteter för de äldre och möjligheten att exempelvis ta med dom ut på promenad är saker som inte fungerar, enligt Susanne Forsberg.

– Man måste vara bemannad så att man faktiskt klarar det. I nuläget såg vi att det fanns stora svårigheter för personalen att klara av det, säger hon.

Frösundas regionchef Isabelle Ankarfjärd Jäger vill inte svara på några frågor över telefon. I ett mail skriver hon: "Det har gått fyra månader sedan vi tog över driften av Älandsgården. Just nu arbetar vi för fullt med att implementera vårt koncept med kundens fokus. Det tar ofta upp till sex månader innan alla delar av konceptet har satt sig fullt ut. Under implementeringsfasen vet vi att det kan bli olika reaktioner bland medarbetare och närstående."

Under våren har två nytillsatta verksamhetschefer slutat, något som Isabelle Ankarfjärd Jäger tycker är tråkigt. Nattpersonalen på äldreboendet Ugglan har också gjort en anmälan till inspektionen för vård och omsorg, IVO. De skriver att arbetet blivit tyngre när de fått uppgiften att städa avdelningar nattetid samtidigt som de ska ta hand om personer som vaknar. I anmälan står också att personalen känner en oro att framföra kritiken, med rädslan att få sparken.

På frågan hur Frösunda kommenterar att både anhöriga, personal och kommunen kritiserat boendet skriver Isabelle Ankarfjärd Jäger: "Vårt mål är att våra kunder och deras närstående ska vara 100 procent nöjda. Därför uppmuntrar vi alla våra medarbetare och närstående att använda de rapporteringssystem som finns så att vi snabbt upptäcker fel och brister för att kunna åtgärda dem. De brister som har påpekats arbetar vi för fullt att åtgärda."

Läs även: Domstolsbeslut: Frösunda får ta över prisvinnande äldreboende i Härnösand

Men Linda Borg och Lena Fröberg har svårt att förstå varför man ändrat så stora delar av verksamheten.

– Man ändrar hela konceptet och det hade ju inte varit konstigt om det var en dålig verksamhet. Men nu var det en verksamhet som fungerade bra. Varför ska man gå med på försämrad kvalité? säger Linda Borg.

Dialogen mellan kommunen och Frösunda fortsätter. Kommunen har det yttersta ansvaret för att de äldre får en bra vård och kommer att fortsätta göra inspektioner, säger socialnämndens ordförande Susanne Forsberg.

– Det ska vara en god kvalité för både brukare och personal. Vi kommer inte att släppa det här förrän det är så, säger hon.

Mer läsning