Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntetider varierar stort i cancervård

/
  • Lena Carlsson, verksamhetschef vid onkologiska kliniken vid Sundsvalls sjukhus, menar att det finns inga svar som förklarar varför väntetiderna varierar så kraftigt inom landet och mellan olika cancerformer.

Väntetiderna varierar kraftigt inom cancervården i Sverige.

För sju av nio cancerformer är Västernorrland sämre än resten av riket.

Annons

Socialstyrelsen har för tredje året i rad jämfört hur lång patientens resa genom cancervården tar i olika landsting.

I rapporten visas återigen att variationen mellan olika landsting är omfattande. Ändå är det ingen som har genomgående långa väntetider utan det skiljer mellan olika cancerformer.

Väntetiderna mäts oftast mellan remiss och behandlingsstart.

I Västernorrland har patienter en längre resa genom vården jämfört med riksgenomsnittet när det gäller blåscancer, hudcancer, huvud- och halscancer, lungcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer och ändtarmscancer.

Å andra sidan visar länet bättre siffror både för bröstcancer och njurcancer.

Varför är skillnaderna så stora?

– Det är en komplex fråga. När man pratar om väntetider så handlar det om allt från olika former av diagnostik med både röntgen och vävnadsprovtagning, samt operation och behandling efter operation. Det är långa kedjor och därför finns det inga enkla svar, säger Lena Carlsson, verksamhetschef vid onkologkliniken vid Sundvalls sjukhus.

Ett konkret exempel på orsaker kan vara att det helt enkelt fattas personal i form av läkare eller sjuksköterskor.

I landstinget pågår för närvarande en så kallad nivåstrukturering av cancervården där Sollefteå sjukhus är på väg att tappa bröstcancerkirurgin till Sundsvall.

Sedan tidigare har Örnsköldsvik redan slutat med bröstkirurgin. Sollefteå sjukhus förlorar även tjocktarmscancerkirurgin till Örnsköldsvik och Sundsvall. Länssjukhuset tar över kirurgin för ändtarmscancer och Umeå blir ansvarig för kirurgin av blåscancer.

Kan den nivåstrukturering som Regionalt Cancercentrum (RCC) jobbar med även korta ner väntetiderna i länet?

– Nivåstruktureringens huvuduppgift är att man ska göra rätt saker på rätt nivå inom sjukvården. Men en följd kan bli att man även får ner väntetiderna, säger Lena Carlsson.

Annars tycker hon att frågan om väntetider är en central fråga för patienterna.

– Men vi måste också bli bättre på att prognostisera att så här lång tid kommer det att ta. Det finns moment i vårdkedjan som måste få ta tid och här måste vi informera bättre så att patienten blir förberedd och inte behöver vänta i ovisshet, säger Carlsson.

Hon har själv inte hunnit ta del av årets rapport från Socialstyrelsen.

– Men steg ett är att hitta var i processerna som vi har de största flaskhalsarna. Därför är det här viktig information för oss.

Mer läsning

Annons