Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vännerna: "Anna tog sig alltid tid"

/

Alla minns den där septemberdagen för tio år sedan när dödsbeskedet kom.
– En fruktansvärd dag, som en nära anhörig hade gått bort, säger Ann-Christine Myrgren, en av Anna Lindhs bästa vänner i Härnösand.

Annons

Bo Holmberg, senare civilminister, var landstingsråd i Härnösand med rötterna i Kramfors. Han och Anna Lindh blev ett par på 1990-talet.

Ann-Christine Myrgren var en av de nära vännerna i Härnösand och hon minns med fasa den 11 september 2003.

– Jag satt hos min hårfrisörska och vi hade radion på. Plötsligt bröt de och sa att Anna hade avlidit. Det kändes ända in i hjärteroten. Vi umgicks ju privat. Jag kände Bosse och Anna väldigt väl.

– Bara några dagar innan ringde hon mig från regeringsbilen på väg till Arlanda. Hon hade skickat några böcker till min son och ville kolla.

– Hon var bara sådan. Hur stressad hon än var så tog hon sig tid. Och så blev det lite skvaller tjejer emellan. Anna hade så lätt till skratt, berättar Ann-Christine Myrgren.

Jan Sjödin, ombudsman i partidistriktet och senare landstingsråd, umgicks också tätt med paret Lindh-Holmberg.

– Anna var otrolig. Dels var hon skärpt, dels var hon jättetrevlig privat. Hon hade stor omtanke om människor. Hon var jordnära och hon hade humor.

– Jag minns en episod när hon i ena stunden stod och tapetserade ute i Ytterfälle och i nästa stund tog itu med något ärende som miljöminister, minns Jan Sjödin.

Ann-Christine Myrgrens bästa minne av Anna Lindh härrör från första gången de träffades.

– Vi hämtade henne på järnvägsstationen i Härnösand och åkte ut till Notsand och grillade. Då fick vi den där rätta kontakten direkt. Vi gick ute på klipporna och pratade. Jag kände att det var äkta.

Sverige fick ett kyligare klimat efter mordet. Det anser Ann-Christine Myrgren och Jan Sjödin funderar åt samma håll.

– Jag tror det hade varit en annan politisk diskussion om hon hade varit kvar. Hon var lite av Olof Palme faktiskt, säger han.

Mer läsning

Annons