Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädjar om hjälp med bröstmjölk

Länssjukhuset har brist på bröstmjölk.
Barnläkaren Björn Stjernstedt vädjar nu till nyblivna mammor att hjälpa till att fylla på sjukhusets sinande mjölkförråd.

Annons

Sjukhuset försöker ge bröstmjölk till för tidigt födda barn samt sjuka nyfödda barn.

– I första hand är det mammans egen bröstmjölk som vi använder, men av olika skäl så kommer mamman ibland inte i gång med bröstmjölksproduktionen direkt och ibland kan det vara svårt att pumpa ut så att det räcker, säger Björn Stjernstedt, läkare vid barnklinikens nyföddhetsavdelning på Länssjukhuset.

Han berättar hur bristen på bröstmjölk går i vågor.

Periodvis kan sjukhuset ha ganska mycket och har till och med ett överskott så att man sälja till andra sjukhus.

– Men periodvis kan vi ha brist, eftersom vi har för få leverantörer och så är det just nu, säger Björn Stjernstedt.

Har ni någon förklaring till varför det är så?

– Nej, men det kan ibland vara så att vi har många barn så att vi får en ganska stor åtgång på bröstmjölk och så har det väl varit nu. Sen varierar antalet leverantörer från tid till tid. Ibland har vi många och ibland har vi färre, säger Stjernstedt.

Hur akut är behovet för närvarande?

– Vi försöker få fler leverantörer och har några på gång, men just nu är förrådet ganska knappt. Det är relativt akut kan man säga, även om det ännu inte är kritiskt, säger Björn Stjernstedt.

Det finns speciellt anpassad bröstmjölksersättning till för tidigt födda barn som man kan ge i stället, men det bästa alternativet är alltid den naturliga råvaran.

– Vi ser att barnen mår mycket bättre och växer mycket bättre. De har mindre bekymmer med tarm och mage. Bröstmjölken innehåller även vissa infektionsbekämpande faktorer som minskar risken för infektioner också, säger Stjernstedt.

Den som vill hjälpa till kan kontakta sjukhusets neonatalavdelning.

Mer läsning

Annons