Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppvaktari riksdagenom region

Landstinget och kommunerna i Västernorrland har inte gett upp slaget om att få bilda region.
I januari skickas en delegation för att uppvakta riksdagens konstitutionsutskott i frågan.

Annons

Beskedet om uppvaktning kommer efter ett möte på tisdagen med ledande företrädare för kommuner, kommunförbund och landsting.

Bakgrunden som vi berättade om i förra veckan är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet var för sig har motionerat i riksdagen om att Västernorrland ska få samma möjligheter att bedriva regional utvecklingspolitik som övriga Sverige.

– Det är en glädjande samstämmighet och ett nytt sätt att arbeta på, säger Hans Hedlund (C), vice ordförande i landstingsstyrelsen, i en presskommentar.

Hans Hedlund kommer att delta i uppvaktningen som hålls den 21 januari tillsammans med oppositionsrådet Elisabet Strömqvist (S) och Kommunförbundet Västernorrlands ordförande Glenn Nordlund (S).

– Det är ett viktigt tillfälle till att förklara vår ståndpunkt och även framhålla vikten av en mer enhetlig och effektiv styrning av Sverige, kommenterar Hans Hedlund.

Nio landsting vill ta över det regionala utvecklingsansvaret. Regeringen beviljar sex ansökningar men avslår tre, bland annat Västernorrlands, utan närmare motivering.

Mer läsning

Annons