Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp mot 20 000 samlades

/

►BILDSPECIAL Manifestationen mot nazism och rasism lockade många.

Annons

I dag anordnades en stor manifestation mot nazism och rasism i Kärrtorp i södra Stockholm. Det var förra söndagen som en antirasistisk manifestation hölls i Kärrtorp. Plötsligt anfölls den av en grupp nazister och flera personer skadades.

När nazisterna attackerade fanns det bara sex poliser på plats. Senare blev det känt att polisen haft information om att det funnits en hotbild, men att den informationen aldrig nådde fram till de ansvariga.

Strax efter klockan 11 började torget vid Kärrtorps centrum att fyllas av människor. Ett par hundra personer stod utanför tunnelbanan, vid den plats där nazister för en vecka sedan angrep demonstrationen.

Företrädare för arrangörerna av manifestationen, Linje 17 mot rasism, höll en kort presskonferens vid halv tolv. Där framhölls att manifestationen förra veckan handlade om nazistiskt klotter i området men att dagens manifestation vuxit till att handla om något större, som trygghet och avståndstagande från rasism.

I de inledande anförandena har det talats om "en historisk dag" och "en vändpunkt".

– När de säger hat, säger vi kärlek. När de talar om vit makt säger vi full färgprakt, var ett av budskapen.

Efraim Olalla från Madrid, på Sverigebesök för att fira jul, har kommit till Kärrtorp med sin treåriga dotter för att delta i manifestationen.

– Jag är här för att visa mitt stöd för vanligt folk, för barnfamiljer och för rätten att röra sig i sitt eget område, säger han.

– Vi har haft liknande problem i södra Europa så därför är det viktigt för mig att komma hit.

Bland politiker som deltar finns Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt:

– Jag är här för att visa min avsky för det nazistiska våldet, säger han.

– Det känns som att det här torget har tagits tillbaka. Det visar att vi är de många, de som tror på demokrati och icke-våld. Det är en häftig känsla att vara här.

– En underbar dag. Det här är nog den största antirasistiska och antifascistiska demonstration jag har varit på i Sverige, säger en av arrangörerna i Linje 17 som av säkerhetsskäl väljer att enbart berätta sitt förnamn, Therese.
– Det är fantastiskt med alla människor som kommer hit två dagar före jul och visar vad de står för. Helt otroligt.

Polisen skriver under på arrangörernas bedömning av hur många som slöt upp i Kärrtorp.
– Det landar på någonstans mellan 15 000 och 20 000 personer, säger Kjell Lindgren.
Vid 15-tiden pågick arrangemanget fortfarande, men då bara med ett tusental åskådare kvar.
Allt har gått mycket lugnt till hela dagen, enligt Lindgren.
– Vi har inte haft några ordningsstörningar alls, säger han.
– Vi har inte fått några som helst indikationer på att det skulle bli konfrontation.
Han vill inte uttala sig om eventuella hotbilder mot manifestationen.
– Vi har kontrollerat ett antal personer, det ingår i vårt förebyggande arbete. Men vi har inte gjort några frihetsberövanden.
Omkring 150 uniformerade poliser plus ett antal civilklädda har arbetat i området under dagen.

En 34-årig man häktades på söndagen, på sannolika skäl misstänkt för dråpförsök vid manifestationen i Kärrtorp den 15 december. En av de som angrep demonstrationen knivskars.
Den häktade mannen har pekats ut som ledargestalt inom vänsterextremistiska Revolutionära Fronten, skriver dn.se. Han greps i torsdags.
Manifestationen mot rasism och nazism förra helgen attackerades av nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR). Totalt anhölls då 26 personer, alla från SMR. I onsdags häktades sedan tre av männen – 23, 24 och 29 år gamla – misstänkta för våldsamt upplopp. De övriga 23 släpptes, men är fortfarande misstänkta för brott. (TT)

Mer läsning

Annons