Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar i länet dricker mest i Sverige

Annons
Ungdomar i länet dricker mest i Sverige

Västernorrland är det län i Sverige som har störst problem med unga som dricker hembränt. Även GHB-användandet ligger långt över riksgenomsnittet. Det visar en undersökning av landets mönstrande 18-åringar.Undersökningen som är gjord av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, har kartlagt mönstrandes drogvanor sedan 1970. Siffrorna gäller för år 2000.

Länet toppar statistiken över andelen som brukar dricka hembränt för att berusa sig. Av de 1 127 18-åringar som kom från Västernorrland svarade nästan 44 procent att de brukade berusa sig av hembränt. Samtidigt återfinns Västernorrland bland de tre län som har flest mönstrande nykterister.

Undersökningen visar att användandet av anabola steroider är lågt då en procent uppgav att de brukat preparatet. Västernorrland finns dock med bland de tre län som har flest användare.

Enkäten utökades med frågor om GHB då drogen narkotikaklassades år 2000. Därmed är det den första svenska undersökningen där ungdomar själva har svarat på frågan om de använder GHB.

Dubbelt så många 18-åringar från Västernorrland uppgav att de använt GHB jämfört med övriga landet. Även Västra Götaland, Halland och Jämtland hade höga siffror.

Av de mönstrande från Västernorrland uppgav 3,3 procent att de provat GHB.

- Det är inte oväntat att Västernorrland ligger över riksgenomsnittet som är 1,5 procent. Regionen har haft problem tidigare, säger Ulf Guttormsson, forskningssekreterare på CAN.

Björn Skånberg, ansvarig för narkotikafrågor på Härnösands kommuns missbrukarenheten, berättar att man i Härnösand däremot har sett en minskning av GHB-användandet bland ungdomar jämfört med tidigare år. För ett par år sedan hade Härnösand lika mycket problem som Göteborg.

- Att tidigt upptäcka ett missbruk är viktigast. Vi måste hela tiden jobba målmedvetet, säger Björn Skånberg.

Sammanlagt deltog 38 106 ungdomar i enkätundersökningen av totalt 45 000 mönstrande. Ulf Guttormsson anser därför att urvalet är relativt representativ. År 2000 mönstrade 89 procent av alla 18-åringar i Sverige. Att delta i undersökningen var frivillig och alla svarade anonymt.

- Eftersom det är känsliga frågor är anonymiteten viktig för att folk ska svara så uppriktigt som möjligt, säger Ulf Guttormsson.

Annika Gingby

Mer läsning

Annons