Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvisten om ersättningarna till prästfacket fortsätter

Annons
Tvisten om ersättningarna till prästfacket fortsätter

Får vi ett nytt avtal så betalar vi! Det budskapet skickar nu Församlingsförbundet till sin medlem Selångers församling i hopp om att äntligen lösa tvisten om ersättningarna till prästfackets ombud i stiftet.

Tvisten, som är minst sagt komplicerad, gäller de närmare 700 000 kronor som stiftets församlingar ska betala i ersättningar som följd av det fackliga arbetet inom Kyrkans akademikerförbund.

De fackliga företrädarna finns i Selånger (kyrkoherde Bror Holm), Grundsunda (kyrkoherde Sten Bylin) och i Ytterlännes och Brunflo, som har vardera en diakon som facklig företrädare.

Dessa fyra jobbar fackligt i stiftets samtliga församlingar, men det är deras respektive arbetsgivare som står för kostnaden när de är ute på fackligt uppdrag.

Kostnaden beräknas utifrån att de fackliga företrädarna använder 5,65 timmar per medlem per år för fackligt arbete.

Det här blir alldeles för dyrt tycker Församlingsförbundet, som uppmanat sina medlemmar att inte betala.

Ett 30-tal församlingar har följt uppmaningen. Bland annat Härnösands stift som är skyldiga 82 800 kronor.

Selånger församling, som administrerar indrivningen av ersättningarna till prästfacket, har svarat med att de som inte betalar hamnar hos kronofogden.

Hos Församlingsförbundet har nu en arbetsgrupp lagt fram en handlingsplan för att lösa frågan.

Där rekommederar man församlingarna och stiftet att betala ersättningarna ²under förutsättning att ett entydigt avtal kommer till stånd².

Man ska också ta fram en mall ²där församling/pastorat säger upp alla eventuella avtal och praxis med Selånger, Grundsunda m fl².

- Det har varit så många hårda ord och tråkigheter med det här, så att det måste bli ett slut en gång för alltid, säger Erik Jonsson, ordförande för Församlingsförbundet i stiftet.

- Men det här innebär inte att vi faller undan. Det ska vara ordning och reda innan vi betalar.

Om Församlingsförbundet får en majoritet av församlingarna bakom sig ska man försöka ²ta fram ett entydigt avtal med berörda fackförbund och församlingar².

Men frågan är hur förhandlingarna ska gå till.

- Det här får man förhandla om med Selångers församling om, det har inte med facket att göra, säger Bror Holm, ordförande i Kyrkans akademikerförbund och tillika kyrkoherde i Selånger, där han är föredragande i kyrkorådet.

Någon möjlighet att sänka arbetstiden för fackligt uppdrag ser han inte.

- Det är ju en 12 år gammal överenskommelse. Och där har facket tolkningsföreträde och det finns domar i arbetsdomstolen som stöder oss.

Kyrkorådets ordförande i Selånger, Lennart Dahlin, säger att han inte fått veta vad Församlingsförbundet tänker göra.

- Jag har inga kommentarer över huvud taget, säger han. Det här är en intern fråga inom Svenska kyrkan.

€ Men vad tänker kyrkorådet göra i den här situationen?

- Varför ska jag svara på det? Det får vi se.

€ Tänker ni fullfölja beslutet att föra fråga till kronofogden?

- Det finns ett beslut om att gå till kronofogden. Men jag svarar inte på frågan hur vi ska göra. Vi vet nog hur vi ska göra.

Det verkar alltså oklart när och hur den här tvisten kan lösas. Snart är det 2002 och då väntar nya ersättningskrav till församlingarna och stiftet från Selångers församling.

Leif Åhman

0611-55 48 25

leif.ahman@tidningen.to

Mer läsning

Annons