Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tveksamt med villorefter Södra Sundet

Annons
Tveksamt med villor

efter Södra Sundet

Planerna på ett villaområde vid Södra Sundet är på väg att spricka.

- Jag håller på att tappa sugen, säger arkitekt Anders Nyqvist, mannen bakom förslaget.

Det är opinionen, från framförallt de boende i området, som fått honom att tänka om. Fastighetsägarna mellan Kattastrand och Nickebo har visat ett kompakt missnöje mot planerna.

- Det går inte att genomföra det här när berörda markägare har den uppfattningen att man vill motverka bra idéer. Vi kan inte dröja 4,5 år med överklagningar, då kan jag vara död, säger Nyqvist.

Han har varit en välkänd profil i Härnösand. Under 30 år verkade han som arkitekt, bland annat chef på K-konsult. Numera bor han i Njuranda där han har byggt en ekofritidsby i Björkö.

Planerna på en ny fritidsby växte fram när kommunen gick ut med underlag för en bostadsexploatering efter Södra Sundet, mellan Nickebo och sommarstugeområdet.

För priset av fem kronor per kvadratmeter erbjöds Nyqvist att få köpa området. Ett pris som har väckt en massa missuppfattningar. Det är ett råpris.

Sedan tillkommer kostnaderna för detaljplanen, geotekniska undersökningar, vägar till och från området, avstyckningskostnader, anläggning av en hamn samt iordningställande av strandlinjen.

Enligt Härnösands kommun torde det slutliga kvadratmeterpriset ligga någonstans mellan 100-200 kronor per kvadratmeter.

- Tomtpriset är ett exempel på hur man kan vända på siffrorna utan att sätta sig in i sakförhållandet, det är som att jämföra äpplen och päron, säger Nyqvist.

- Vi har tagit ett initiativ eftersom marken var ledig. Sedan har det visat sig att våra planer ställt till med en massa bekymmer bland Härnösandsborna. Med den stämning som nu råder finns det ingen anledning att gå in i något projekt.

Anders Nyqvist målsättning var att bygga sveriges finaste krestloppsanpassade bostadsområde.

- Det är en utmaning att på ålderns höst få kunna sammanfatta alla kunskaper och erfarenheter som man har samlat på sig som arkitekt, säger Anders Nyqvist.

- Men skulle vara tråkigt om det slutar så här. Vi har redan förfrågningar och mötts av ett väldigt positivt gensvar från bland annat Burestiftelsen och många andra.

När kommer ett definitivt besked?

- Jag har sagt åt kommunen att man måste fundera på hur man ska gå vidare. Jag har inget avtal med dem och kan därför hoppa av omgående.

Curt Andersson, exploateringschef på Härnösands kommun berättar att han känner till tveksamheterna om planerna. I dag tisdag ska han träffa den politiska ledningen i stadsbyggnadsnämnden.

- Det här är en väldigt bra idé och det är tråkigt om Anders backar ur. Vi ska nu se vad vi kan göra för att projektet kan gå vidare, Härnösand behöver det här, inte bara området.

- Det bolag som han ska starta innehåller också mycket kompetens som vi kan dra nytta av, säger Andersson.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons