Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två häktades efteranonymt tips till polisen

Annons
Två häktades efter

anonymt tips till polisen

Ett anonymt tips till polisen ledde till att två Härnösandsbor häktades i går, på sannolika skäl misstänkta för kuppen mot Lundgrens hushållsmaskiner på Södra vägen och Alrico på Varvsgatan.

Båda nekar till brott, och den ene av dem kommer att överklaga häktningen till hovrätten.

Kammaråklagare Joakim Gyllenkreutz berättade i korta drag hur kuppen mot Lundgrens gått till och vad som ledde fram till att polisen kom på rätt spår tämligen snabbt.

- Man använde en stege upp till andra våningen, bröt upp ett fönster och tog trappen ner till butiken. Där stal man varor för upp emot 100 000 kronor, bland annat 44 mobiltelefoner.

- Efter någon dag kom det ett anonymt tips till polisen från en person som sett ett antal mobiltelefoner som inte borde finnas i de misstänktas lägenhet. Det medförde att det blev husrannsakan.

- En av de misstänkta hade 6 900 kronor på sig i sedlar. Han berättade att han fått 5 900 av sin pappa, men när pappan hördes sa han att han inte ens visste att sonen fanns i Härnösand, och att han inte träffat denne på sex-sju år, berättade åklagaren.

En kvinna som finns på den här adressen till och från har gett den ene alibi eftersom han låg hemma i hennes knä och hade feber. Det tog rätten ingen notis om.

Den som hade 6 900 på sig har ingen inkomst - inte ens socialbidrag. På frågan vad han lever av blev svaret:

- På skulder. De här pengarna jag hade var skulder som betalats till mig.

Under utredningens om Lundgrens-kuppen kunde man också knyta de två till en kupp mot Alrico. Åtminstone hittades en del leksaker i lägenheten, bland annat 23 nallebjörnar. Även en hängmatta som försvunnit från rehabkliniken påträffades.

Båda har ålagts restriktioner under häktningstiden, och åtal ska vara väckt senast den 27 juni.

Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons