Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals får vänta på studiemedel

/

Centrala Studiestödsnämnden, CSN, vidtog under torsdagen den drastiska åtgärden att stänga telefonerna till sina handläggare. Detta för att hinna beta av tusentals ärenden som hamnat på hög.

Annons

Inledningen av terminer är ofta en period med hög arbetsbelastning för handläggarna på CSN. I år är det värre än på mycket länge och det är framför allt ärenden som måste hanteras manuellt som hamnat på hög.

– Det är ärendena där vi måste komplettera och hämta in exempelvis studieresultat som vi har hamnat efter med, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN.

Under torsdagen var det drygt 3 900 studenter som fortfarande väntade på sina pengar. Det kan jämföras med i fjol då det var drygt 700. Cirka 900 personer som har ansökt om studiemedel för studier utomlands har också fått vänta på utbetalning i mer än fyra veckor. Men Klas Elfving betonar att det allra flesta – 450 000 studenter – har fått sitt studiemedel utbetalat.

– Men det är allvarligt att ett antal personer inte har fått sina pengar.

På CSN hoppas man nu att åtgärden att stänga telefonerna under torsdagen ska ha gett effekt. Handläggare på myndigheten har också jobbat övertid under hela hösten för att beta av sina ärenden.

– Men det har tyvärr inte räckt, säger Klas Elfving.

Förklaringen till den uppkomna situationen är att CSN har omorganiserat och sagt upp ett 50-tal anställda under det senaste året för att effektivisera verksamheten.

– På sikt bedömer vi att våra intäkter kommer att minska, vi står också inför en stor investering på 450 miljoner kronor i nya IT-system, säger Klas Elfving.

Men myndighetens besparingar verkar nu ha gått ut över tusentals studenter. 29-årige Joshua Lotz i Bergshamra är en av de drabbade.

– Jag fick låna av en släkting så att jag kunde betala hyran, jag vill ju inte bli av med min lägenhet. Matpengar är det värre med, det har blivit mycket pasta och knäckebröd de här veckorna, säger han till Dagens Nyheter.

Mer läsning

Annons