Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusen elever ficken dag i miljöskolan

Annons
Tusen elever fick

en dag i miljöskolan

Runt tusen elever från tiotalet skolor i Härnösand trängdes och hade det roligt när Skogs-Tivoli från Stöde kom på besök i går.

Snacka om spännande lektioner i form av att gå på planka, tillverka sitt eget papper, äta nygräddade kolbullar så mycket man orkar, försöka ta sig in i Guiness rekordbok genom att skriva så många autografer som möjligt på så långt papper som möjligt.

- Alla som har med skog att göra på något sätt betalar det här. Det gäller alla från den lille skogsägaren ända upp till koncernnivå, upplyser Lennart Sidén, lärare på Stödeskolan.

Det är därifrån den här idén kommer, och med ut på besöken har man lärare som organiserar och elever som håller i alla arrangemang.

En av dem är Elin Granlund, som går i åttan hemma i Stöde. Hon producerar kolbullar så fort hon bara kan på den stekheta hällen.

- Kul att vara här när det är så mycket folk. Det är lärarna som lärt mig att laga kolbullar.

Besökarna får uppsöka olika stationer och det ligger oerhört mycket jobb bakom. Här finns exempelvis en container där man får lära sig hur pappersmassa tillverkas. Ett antal "plankor" där det tävlas om vem som kan hålla sig kvar längst, och mycket mer.

Miriam Parkman och Maria Molarin från Solenskolan tar sig fram på plankan och möts ungefär på mitten. Till sista tvingas de ner på marken.

- Jättekul. Den som står längst vinner.

Lennart Sidén berättar att det är tredje gången man är ute och besöker andra kommuner. Han berättar att allt som används har byggts hemma i Stöde.

- Vi brukar kallas för Sveriges miljöskola. Det klagas ofta på att det är si och så i skolorna i dag, menhos oss i Stöde är det bara positivt. Lärarna tycker att det är roligt att jobba.

Nog verkar det vara ett framgångsrikt koncept som används i Stöde. Eleverna är glada och harmoniska, artiga och öppna samt sist men inte minst duktiga. Det betyder i sin tur att lärarna är öppna och glada med glimten i ögat.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons