Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turiststatistik visar storökning i Västernorrland

Annons
Turiststatistik visar stor

ökning i Västernorrland

För två år sen regnade det kraftigt och turisterna uteblev till en del. Men förra året kom de tillbaka igen. Antalet övernattningar ökade med 17 procent.

Det visar den nyligen färdigställda rapporten "Turismens effekter i Västernorrlands län 2001" från Mitt Sverige Turism i Härnösand.

Rapporten grundar sig på undersökningar i samarbete med turistnäringen och turismansvariga i kommunerna

400 boendeanläggningar och lika många evenemang, aktiviteter och sevärdheter har bidragit med bakgrundsdata.

I underlaget ingår även inkvarteringsstatistik från Statistiska Centralbyrån och Campingvärdarnas Riksförbund samt uppgifter från Turist- och Resedatabasen.

- Det är med glädje vi konstaterar att alla stora turistgrupper ökade under fjolåret, säger länsturistchef Anders Huldt.

Rapporten visar också att turistsatsningar på Norge och Finland burit frukt.

- När det gäller övernattningar på vandrarhem och i eget fritidshus överträffades 1999 års siffror. Antalet gästnätter i privatstugor/rum nådde rent av sin högsta nivå sedan Mitt Sverige Turism påbörjade mätningarna i mitten av 1990-talet. Detsamma gäller för besöken vid sevärdheter och evenemang samt antalet genomfartsresenärer som stannade till för att tanka bilen eller magen.

Enligt rapporten gjordes 3,2 miljoner övernattningar förra året. Samtidigt gjordes 1,7 miljoner besök över dagen och 4,8 miljoner, genomfartsstopp gjordes i Västernorrland under 2001.

Antalet övernattningar ökade med 450 000, eller 17 procent.

- Den viktiga gruppen övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser gick fram fem procent en bra bit över riksgenomsnittet på 3,5 procent.

Norrmännen var det folkslag som gillade Västernorrland bäst. Här ökade besök med närapå en tredjedel vilket är betydligt högre än riksgenomsnittet som visar en ökning på tio procent. .

Även de finska övernattningarna ökade starkt: 22 procent, att jämföra med en minskning med 12 procent i riket som helhet.

Enligt rapporten spenderade turister och andra besökare cirka 2,1 miljarder kr under år 2001 i Västernorrland..

Pengarna användes till transporterna, restaurang, shopping, logi, livsmedel och aktiviteter.

Mest spendersamma var enligt undersökningen hotellgästerna. De stod för 5procent av det totala antalet turistbesök, men inte mindre än en fjärdedel av den totala omsättningen - nästan en halv miljard kr.

Turismens sysselsättningseffekt i de olika branscherna har beräknats till drygt 1 400 årsverken. Eftersom den genomsnittliga arbetstiden är mindre än heltid, är det antal personer som får sin sysselsättning genom turismen betydligt fler än 1 400.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

FAKTA

Undersökningen baseras enbart på personer som bor utanför länet.

Mer läsning

Annons