Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Transporterar mat till flyktingar i Israel

Annons
Transporterar mat till flyktingar i Israel

Beslutet tog han med några få timmars varsel. Curt Näslund från Härnösand bestämde sig snabbt när han fick erbjudandet att leda Räddningsverkets insats i Israel. Och nu är han på plats. Curt Näslund basar över en grupp på tolv personer från olika delar av Norrland.

- Under den sista tiden har det palestinska folket inte haft möjlighet att röra sig fritt på Västbanken. Detta är anledningen till den svenska regeringens beslut att bistå med svensk personal, berättar han.

Han och hans mannar för att stödja i arbete med distribution av livsnödvändiga förnödenheter på Västbanken.

- Vi arbetar för UNRWA, United Nations World Relief Agency. Det är en FN-organisation verkat här i Mellanöstern sedan 50 år tillbaka för att stödja palestinierna.

Transportstyrkan har rekryterats från Räddningsverkets skola Sandö och består av tolv personer. Personerna i transportstyrkan är noga utvalda för att uppfylla de krav som ställs på yrkesskicklighet och stresstålighet.

- Flera har arbetat i tidigare insatser för Räddningsverket. De flesta har tidigare fått en tre veckors grundutbildning vid Sandö som förberedelse för liknande mission som denna.

De som rekryterades fick bara några timmars varsel för att bestämma sig om de kunde åka iväg. Med välvilliga arbetsgivare som ställer upp för sina anställda och beviljade tjänstledigheter så bar det av redan dagen efter.

Den tolv man stora transportstyrkan arbetar med i stort tre verksamheter.

- Vi har fordonsförare för lastbilarna för dagliga transporter och vi har samtidigt konvojledare som leder konvojerna till de olika platserna. Vi har även ett väl fungerande mekanikerteam som håller fordonsparken igång. Alla fordon var i stort behov av underhåll då de inte haft egen personal som kunnat göra detta.

En normal arbetsdag kan bestå av två till tre konvojer som startar tidigt på morgonen för att utföra leveranser.

- När de kommer tillbaka till Centralförrådet i Jerusalem blir de lastade för nästa dags transporter.

Det som transporteras är av varierande slag, mest mjöl, socker, torrmjölk, linser, ris, filtar samt mediciner och utrustning till sjukhus.

- Det är ett instabilt läge i regionen och det påverkar givetvis vår planering. Är det för oroligt vid någon ort åker vi inte dit helt enkelt. Säkerheten sätter vi främst i vårt agerande. Vi bär alltid skyddsvästar och tar på hjälmar om det behövs. Vi kör inte heller under mörker.

Normalt skulle här i Jerusalem arbeta cirka 350 personer med distribution för UNWRA.

- Idag arbetar bara omkring ett 30-40-tal. Det är uppenbart att de är väldigt begränsade när bara en tiondel kan utföra de nödvändiga sysslorna.

De palestinier som är anställda kan heller inte röra sig fritt och åka hit till sitt arbete och inte heller kan de köra UNWRA-fordonen i Västbanken.

- Vi utför deras uppgifter till en del. Tack vare vår svenska medverkan kan transporterna passera de stängda områdena i Palestina. Vi kan säga att vi känner oss trots omständigheterna trygga och välinformerade om vad som sker runt omkring oss. Vi tar inga onödiga risker.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons