Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikkaos befaras när Nybron renoveras

Annons
Trafikkaos befaras när Nybron renoveras

Den dåliga vägbanan på Nybron har varit föremål för mycken irritation under de sista åren. Under sommaren kommer dock detta problem att försvinna. Under veckorna 25 -41, veckan före midsommar till andra veckan i oktober, kommer Nybron att renoveras. Under perioden drabbas dock trafiken, både till lands och sjöss, och stadsbyggnadskontoret befarar rejäla störningar.

Stadsbyggnadskontoret har under våren upphandlat reparation av Nybron. Främst är det klaffen och brofarbanan som måste åtgärdas för att brons livslängd ska kunna förlängas. Klaffen är dessutom i så dåligt skick att den måste åtgärdas denna sommar.

- Vi kommer att plocka bort klaffen och skicka den till en firma i södra Sverige som är duktiga på just den typen av jobb, säger stadsbyggnadschef Claes Rogander.

Kommunen har ambitionen att den provisoriska klaffen ska vara öppningsbar, men det finns många frågetecken. Eftersom man ska renovera en sida i taget krävs att klaffen ska ha lämpliga motvikter så att den inte blir sned.

- Vi har valt att ta en sida i tagen för att vi ska ha en öppen förbindelse. Alternativet skulle ha varit att helt stänga bron, och det hade inte varit bra.

För biltrafiken innebär renoveringen begränsad framkomlighet på grund av att halva bron stängs. Förutom de tekniska frågorna handlar det även om kostnader.

- Hela renoveringen är upphandlad och klar. Det är NCC med underleverantörer som har fått entreprenaden. Och vi vet inte hur dyrt det blir med en öppningsbar provisorisk bro.

Skulle bron inte bli öppningsbar under sommaren innebär detta att det blir rejäla inskränkningar av båttrafiken.

- Vår ambition är att bron ska kunna öppnas. Det är viktigt för turismen, men det handlar om kostnader och teknik.

Totalt handlar renoveringen om fem miljoner detta år och en lika stor summa under kommande år. Med detta förlänger man den snart 70-åriga brons livslängd med ett tjugotal år.

- Man räknade i mitten på 80-talet med att en ny bro skulle kosta runt 70 miljoner. Idag kan det troligen handla om minst hundra miljoner.Åke DahlbäckDåligt skick

Farbanan på Nybron är i dåligt skick. Bron kommer att renoveras under sommaren, vilket innebär trafikproblem.Foto: Åke Dahlbäck

Mer läsning

Annons