Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvarna avslöjades av fartkamera i Gävle

/
  • Efter den förslagna rififikuppen i Härnösand flydde tjuvarna söderut och fångades av en fartkamera utanför Gävle.

Via ett uppsågat hål i taket tog sig tjuvarna in på Ica Maxi i Härnösand och stal tobaksvaror till ett betydande värde.

Efter den förslagna rififikuppen flydde tjuvarna söderut i en svart Audi.

Nu har gärningsmännen fångats på bild: I en fartkamera utanför Gävle.

Annons

Polisen gör framsteg i utredningen kring rififikuppen mot Ica Max. Men det är än så länge inte aktuellt med några gripanden, berättar Jörgen Bladin, förundersökningsledare vid polisen i Härnösand.

– Men utredningen går framåt och jag har goda förhoppningar att vi ska kunna lösa det här brottet, säger han

Det var natten mot den 4 september som ett okänt antal män sågade upp ett hål på taket till Ica Maxi. Därefter har man hissat sig ned eller klättrat nedför en stege och stulit tobaksvaror till ett "betydande värde". På bilder från övervakningskameran syns flera maskerade män som langar upp väskor med stöldgods till ytterligare en gärningsman på taket av Ica Maxi.

Efter inbrottet försvann man i en falskskyltad svart Audi. Sen dess har det varit tyst. Men nu har polisen fått ytterligare en pusselbit som kan göra det lättare att identifiera tjuvarna. På morgonen efter rififikuppen fastnade det svarta fordon som sätts i samband med kuppen i en fartkamera på E4 i närheten till Gävle.

– De höll hög hastighet, långt över fartgränsen och var fortfarande maskerade. Men bilden är skarp och särdrag hos personerna går tydligt att urskilja, säger Jörgen Bladin.

Med största sannolikhet kan man nu också fastslå att det rör sig om tre gärningsmän.

– Det är ett pussel som ska läggas, men vi har fått in en del tips och har kontakt med flera andra polisdistrikt som lämnat intressanta och för utredningen viktiga uppgifter, säger Jörgen Bladin.

Allt fler bilförare får böter vid de automatiska fartkamerorna. Under förra registrerades 230 000 fortkörningar vid de drygt 1 000 fartkamerorna i landet. Nya bildskärmar med bättre upplösning har gjort fartkamerorna effektivare och det är lättare att identifiera fordon och förare.

Förhoppningarna att fartsyndarna i Gävle ska betala boten torde dock vara små. Men kanske kan det leda till att kuppen i Härnösand klaras upp.

Fotnot: Rififikupp är benämning på ett inbrott där man tagit sig igenom hål i tak eller vägg. Det stora helikopterrånet 2009 räknas som en sådan kupp.

Mer läsning

Annons