Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxi-kaos när tjuv stal dataservern

Annons
Taxi-kaos när tjuv stal dataservern

Det är utan tvekan synd om Härnösands Taxi de här dagarna.

Natten mot i går gjordes det ett inbrott i lokalerna och den livsviktiga dataservern stals.

Den kostar 50 000 kronor, och det betyder nästan ingenting alls i sammanhanget. Det är alla lagrade uppgifter som försvunnit med tjuven, och som resulterat i ett mer eller mindre kaos.

- Hela systemet har fallit ihop. Vi har inga uppgifter kvar, suckar telefonisten Marita Myrén och skriver ner beställningarna för hand samtidigt som hon bläddrar i gamla datalistor.

Trafikchefen på Härnösands Taxi heter Mats Myrén:

- Detta är horribelt. Vi är tillbaka till 1940-talet. Jag måste åka ner till Örebro i natt för att hämta en server med en liknande programvara. Sedan blir det till att börja om från början, om man säger så. Jag hoppas verkligen att våra kunder har överseende med de störningar som nu uppkommer.

- I servern fanns alla uppgifter från bilarnas taxametrar. Alla fakturor till kunderna. Alla beställningar till och med midsommar är försvunna. Det handlar om hundratals kunder och de flesta av dessa har vi ingen aning om vilka de är, vart de ska åka, från vart de ska åka, och mycket mer än så, säger Mats Myrén.

Strax före klockan fyra på onsdagsmorgon upptäckte nattchauffören att det var nåt som inte stämde.

Ett fönster stod öppet och plötsligt hoppade en man ut och försvann mot gamla Pressbyrån. En titt under ett av databorden gav förklaringen. Inte bara dataservern var borta utan även den back upp som fanns där. Alla kablar låg i en enda stor härva.

Även SJ har fått lokalerna genomsökta. Vinden och källaren har haft besök och utanför byggnaden låg ett par taxiuniformer utspridda.

Polisen tror att fallet kan lösas:

- Vi har ett signalement som pekar åt ett visst håll, säger Dan Alexandersson.Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons