Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talmansämbetet bör inte partipolitiseras

/
  • Talmannen Per Westerberg bör inte stoppa oppositions förslag från att gå till omröstning.

På onsdag är sista chansen för oppositionen om de vill hinna riva upp beslutet om höjd brytpunkt för när statlig skatt börjar tas ut. Försenas beslutet ytterligare kommer Skatteverket inte hinna få fram nya skattetabeller till nästa år, uppgav Dagens Nyheter på fredagen.

Annons

Sedan regeringen presenterade sin budget har det stått klart att den samlade oppositionen – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna – vill stoppa förslaget om höjd brytpunkt. Och eftersom de fyra partierna tillsammans har majoritet i riksdagen så har de tillräckligt med röster för att riva upp beslutet.

Den infekterade striden har handlat om hur de budgetregler som infördes efter den statsfinansiella krisen på 1990-talet ska tolkas. Regelverket säger att budgeten ska tas som en helhet.

Regeringen menar att detta är för att minoritetsregeringar ska kunna fungera; budget ska falla enbart om oppositionen kan enas om ett gemensamt och komplett budgetförslag. Oppositionen tolkar i sin tur regelverket som att förslag som stärker budgeten kan läggas, medan det skulle strida mot regelverket att i efterhand klubba igenom en utgiftsökning eller en skattesänkning, det vill säga sådant som försvagar budgeten.

Oavsett vilken tolkning man finner mest rimlig så är oppositionens agerande ett brott mot hur budgetarbetet har gått till de senaste åren. Det normala har varit att budgeten har fastställts med ett beslut; inte med tillägg och avdrag i efterhand av tillfälligt formade majoriteter i riksdagen, så som nu är fallet.

Det spekuleras nu flitigt i om talmannen, Per Westerberg (M), ska släppa fram ärendet till omröstning eller inte. Han har möjligheten att hindra oppositionens förslag från att gå till omröstning. Det vore dock olyckligt om han gjorde det, alldeles oavsett hur man tolkar budgetreglerna.

Det är dumt om riksdagen polariseras ytterligare och vi får en situation där talmansämbetet partipolitiseras. Nog för att talmannen redan i dag har en uttalad partitillhörighet, men det är inte talmannens uppgift att efter egna ideologiska och partipolitiska övervägningar hindra vissa ärenden från att gå till omröstning i riksdagen. Talmannen ska inte sätta sig över folkviljan så som den uttrycks i riksdagens sammansättning. Särskilt i ett läge där talmannen kan anklagas för att gå det egna partiets ärenden.

Mer läsning

Annons