Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syriska familjer återförenas

/
  • Pappa Muhamed Muru med Isam och Rezan hoppas nu att fler syskon ska kunna komma till Utansjö.

Nu kan de ta hit sina familjer. Många flyktingar från Syrien känner en lättnad av ändrade regler som gör att familjer kan återförenas.

Annons

I Västernorrland finns 230 syrier inskrivna som asylsökande. Dessa får nu möjlighet att få permanent uppehållstillstånd.

– Min dotter har fått ett treårigt tillstånd, nu hoppas jag att både hon och vi andra ska få ett permanent uppehållstillstånd, säger Muhammed Muru, som nu lever som asylsökande flykting i Utansjö och väntar på besked från Migrationsverket.

Fler av hans barn har följt med till Sverige. Rezan, en av sönerna, anslöt senare. Men fortfarande har han barn som finns kvar.

– Jag har en son och en dotter som flytt till Turkiet. Lyckligtvis är de inte skadade. Vi har blivit av med allt vi äger men vi har ju livet i behåll. säger Muhammed Muru.

I fortsättningen kan personer från det krigsdrabbade Syrien beviljas permanenta uppehållstillstånd. Hittills har cirka hälften av de asylsökande från Syrien fått permanenta uppehållstillstånd i Sverige. Den andra hälften har fått treåriga uppehållstillstånd. Skillnaden har sin grund i Migrationsverkets individuella prövning i varje asylärende.

Det individuella skyddsbehovet utgår från behovet av skydd från personlig förföljelse. Det generella skyddsbehovet utgår i stället från risken att drabbas av generellt och urskillningslöst våld, till exempel vid en väpnad konflikt.

– Att Sverige väljer permanent uppehållstillstånd är bra. Det kommer ta långt tid att bygga upp Syrien så att det går att flytta tillbaka. Tre år räcker inte. Det kan ta många år att få Syrien på fötter. Det kan ta både fem och tio år innan det går att återvända, säger Muhammed Muru.

Migrationsverkets nya bedömning av Syrienkonflikten är att den rådande säkerhetssituationen i Syrien i dagsläget är extrem och präglad av generellt våld. Konflikten är nu inne på sitt tredje år och har gradvis trappats upp. Internationella politiska och diplomatiska lösningar ser i dagsläget ut att vara långt borta. Begränsade utländska militära insatser förväntas inte heller stabilisera läget i landet. Därför är fortsatta stridigheter sannolikt att vänta.

Mer läsning

Annons