Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Syftet var inte att göra vinst"

/
  • Åklagarna Aino Alhem och Stig Andersson menar att det finns bevisning som styrker att de tre åtalade männen plundrat vilda fåglar bon.

Han beskriver sig själv som en samlare. Men det är varken samlingen av leksakbilar eller mopeder som fångat polisens intresse.

I samband med en husrannsakan 2010 hittades 3000 ägg i 60-åringens bostad. Många av fågelarterna är utrotningshotade.

Annons

– Mitt syfte har inte varit att tjäna pengar, förklarade den 60-årige mannen när rättegången mot de tre män som plundrat fågelbon på tusentals ägg de senaste åren, bland dem en 47-årig Härnösandsbo, började på tisdagen i Ångermanlands tingsrätt.

Runt 15 000 fågelägg har tagits i beslag på olika platser i Norden sedan polisen avslöjade härvan med de misstänkta boplundrarna 2010.

Läs mer: "Stort beslag av fågelägg"

De tre männen är misstänkta för att ha plundrat fågelbon på tusentals ägg, bland annat i Härnösandsområdet.

För åklagare Stig Andersson gäller nu att bevisa att det rör sig om grovt jaktbrott, alternativt grov jakthäleri och artskyddsbrott. Till sin hjälp har han tagit Thomas Birkö, ordförande i Ångermanlands ornitologiska förening, som anlitats som konsult vid förundersökningen. Han kommer senare även att höras under mastodonträttegången som beräknas pågå 23 dagar.

Ett starkt bevismaterial är boplundrarnas egna foton av intakta fågelbon. Samma ägg har sedan hittats hos de misstänkta, enligt Stig Andersson.

Läs också: Ornitologernas detektivarbete kan fälla männen

Polisen kom boplundrarna på spåren hösten 2010 sedan brittisk polis gjort en husrannsakan i Skottland och avslöjat en person som misstänktes handla med sällsynta fågelägg. I mannens e-post fanns bevis på att det skett ett utbyte av ägg med den 60-årige man från en ort i Södermanland som satt på de anklagades bänk den första rättegångsdagen.

När polisen gjorde husrannsakan i mannens bostad hittade de inte bara tusentals ägg, många från sällsynta och fredade fågelarter, utan även spår som ledde vidare till Härnösandsbon och en person bosatt i Harestad. Kammaråklagare Aino Alhem på Riksenheten för arbetsmiljömål yrkar på att männen ska fällas för grovt artskyddsbrott som ska ha skett mellan 2007 och 2009. Hon framhåller också att de tre åtalade vidtagit en kommersiell handling.

Via sin advokat, Per Sandell, nekade den 60-årige samlaren till brott. Han trodde inte att han gjorde något olagligt när han samlade äggen.

– Det har skett en utväxling av ägg på vänskapsbasis och inte förekommit några pengar, förklarade han.

Läs mer: Nordisk polis jagar äggtjuvar

Mer läsning

Annons