Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges kiosker utrotningshotade – men Bosse ger inte upp: "Livet bakom luckan håller mig ung"

Den svenska kiosken är utrotningshotad. Men det finns en som vägrar ge upp. Sedan början av 1940-talet har Klings kiosk försett Härnösandsborna med smågodis, glass och tobak. "Livet bakom luckan håller mig ung", säger Bosse Kling.

Annons

Vem har inte minnen av barndomens "gottakiosk" med en mix ur livets smågodispåse av salt, sött och syrligt?

Servicen innefattade även försäljning av lösa cigaretter till den unga generationen som på den tiden inte blivit upplysta om rökningens negativa hälsoeffekter. Där fanns lösa Bill och Ritz, Pall Mall och Minden till en rimlig penning. Under disk förvarades produkter med ljusskyggt innehåll, tidskrifter med pornografisk innehåll kunde väcka unga pojkars nyfikenhet även på det pryda 40- och 50-talen.

På söndagsmorgnar var ”Vichyvatten” storsäljare.

Läs mer: Gamla pressbyråkiosken flyttas till Ängevallen

Men någonstans i skarven mellan 1960- och 70-talet försvann de klassiska mötesplatserna, en efter en. Några blev sommarstugor, andra lagerlokaler. Ett fåtal står fortfarande kvar, med krossade fönster och flagnande färg som ett monument över den tid som flytt.

Sedan 1991 har 899 kiosker försvunnit, skriver tidningen Dagens Industri. Kioskernas försäljning har i många fall flyttat inomhus till köpcentrum och andra lokaler.

Men det finns ett undantag: Klings Kioski Härnösand, den mest klassiska av dem alla. Där står fortfarande Bosse Kling, som tog över kiosken efter sin far Manne, 1970, och slänger käft med sina trogna kunder.

Bosses pappa Manne var en välkänd profil i Härnösand. Han var vaktmästare på Brännaborg och drev kiosken .

– Farsan var ett födgeni. Att kiosken låg granne med läroverket var förstås ingen nackdel. Sortimentet utökades med både anteckningsblock och pennor kort efter öppnandet på 40-talet med hänsyn till kundunderlaget.

Den ursprungliga kiosken låg på andra sidan gatan, granne med Brännaborg. En bit bort på samma gata huserade Sicka Sjölander med sin kiosk. Ja, i snart sagt varje stadsdel fanns en liten kiosk, men med ett rikligt sortiment av både smågodis, tidningar och tobak.

När Bosse Kling tog över rörelsen efter sin far flyttades verksamheten snart tvärs över gatan, i en lokal i en fastighet som var i familjens ägo. Den gamla kiosken flyttades till ridskolan i Vagnsta där den utnyttjas som sekretariat vid tävlingar.

Kunderna utgörs fortfarande, mer än 60 år efter öppnandet, till stor del av unga elever på det närbelägna gymnasiet.

– Jag är ensam i stan nu och klarar mig ganska bra. Spelet har ju kommit till och så säljer jag mejerivaror på önskemål från vissa kunder sedan mataffären på Brunnshusgatan försvunnit.

Kiosken var för många ungdomar samlingsplatsen på 50- och 60-talet. Bara i Härnösand fanns runt 20 kiosker när kioskkulturen blomstrade som mest i stan i början av 1960-talet.

Där fanns "Avva" Wibergs kiosk i korsningen Tullportsgatan Skarpskyttegatan, ett populärt "hangout" för omgivningens mopedligister och "Lasarettskiosken" där Gulfmacken numer återfinns.

På Frideborgsgatan regerade Hells kiosk och på Norra Kyrkogatan fanns Einar Hallins kiosk. I centrum fanns förutom flera mindre kiosker även två pressbyråkiosker. Den ena flyttades till Ängevallen och blev fik, den andra står kvar på samma ställe vid Skeppsbron och rymmer restaurang Skeppet.

Läs mer: Kurt köpte sista telefonkiosken

Varje torsdag räknade vi timmarna till att veckans nummer av Prärie och Vilda Västern skulle ligga ute till försäljning.

Med pengar på fickan styrdes kosan raka vägen mot kiosken för inköp av karameller, tidningar eller lösa cigaretter. Den som var stadd i kassa fick stå för inköpen och bjuda laget runt...

Bosse Kling ser en rad orsaker till att kioskerna i många fall konkurrerats ut. Till exempel har de stora matbutikskedjorna som Ica och Coop satsat på allt längre öppettider och dessutom i många fall separata kioskdelar i entrén.

Trenden gick mot att de gamla kioskerna började byggas in och bli små butiker. Men Klings kiosk vägrar att vika ned sig och har förblivit en luckkiosk ända in i moderna tiderna.

– Det är närheten till Härnösands gymnasium och Landgrensskolan som gör att vi inte fått kasta in handduken, säger han.

Läs mer: Stuprörsjeans, brylcreem och Elvis – Lasse lever för 50-talet: "Det var inte lika deppigt"

Bosse Kling - den siste kioskägaren  i Härnösand.

Klings Kiosk 2016.

Kiosken på Tullportsgatan kallades

Manne Klings kiosk i korsningen Brunnshusgat Eriksbergsgränd. Till vänster om bilen är Brännaborg beläget. Kortet troligen taget senare delen av 50-talet

Märtas kiosk på Kastellgatan.

Westins kiosk, söder om viadukten över järnvägen.

Kombinerad korv- och tidningskiosk vid Skeppsbron från början av 1940-talet.

Igenbommad kiosk på Södra vägen, vid lasarettet.

Lundgrens kiosk på Säbråvägen.

Mer läsning