Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges bästa HIV-län

/

Sundsvallsprofilen Ola Lindström fortsätter sitt arbete för HIV-smittade.

Nu är det klart att sex informationsfilmer ska produceras för sändning på TV4 under våren.

– Vi ska bli Sveriges bästa HIV-län, säger han.

Annons

Ola Lindström fortsätter sitt arbete för tolerans och HIV-smittades rättigheter och siktar på att göra Västernorrland till Sveriges bästa HIV-län. Förra året vann han årets Drake för sitt projekt torkaallatårar.nu. Under året spelade ungdomar på Kunskapsakademin in en informationsfilm som sändes på TV4 under hösten. Nu kommer fortsättningen. Fem kända, ännu hemliga, personer med Sundsvallsanknytning har gått med på att tillsammans med Ola Lindström spela in varsin informationsfilm som ska sändas under våren. Efter en tid av osäkerhet har man nu fått den sista pusselbiten på plats: sponsringen. Lokala företag går in och sponsrar sändningskostnaderna. Sundsvall Energi är det första företag som går in i samarbetet och Ola Lindström menar att det har en enorm symbolisk betydelse.

– Man säger till medarbetarna att här är det helt ok att det arbetar folk som är HIV-positiva. Om det nu finns någon där som är HIV-positiv då vet den personen att om det kommer ut så är det ingen katastrof, säger han.

Av de 140 HIV-drabbade i Västernorrland lever majoriteten i det dolda av rädsla för att bli diskriminerade, menar Ola Lindström. Det gäller i allra högsta grad på arbetsplatsen. I och med samarbetet så blir företagen HIV-certifierade.

Syftet med torkaallatårar.nu och med inspirationsfilmerna är enligt Ola Lindström att visa de som är drabbade och som lever i det dolda att det går att leva öppet. Ola Lindström har själv levt med HIV i 12 år och valde att gå ut med det nationellt för två år sedan.

– Jag valde att prata om det i stället för att rikta frågorna inåt. Det gjorde mig hel och jag blev stark, säger han.

Det saknas fortfarande sponsorer men Ola Lindström är övertygad om att många kommer att vilja följa Sundsvall Energis exempel.

– Vi kommer att få ihop alla sponsorer och alla filmer ska göras, säger han.

Mer läsning

Annons