Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svart båtsommar 2013

/

Så många drunknade i länet. "Kvinnor förståndigare och försiktigare".

Annons

Det blev en svart båtsommar 2013.

Under hela året drunknade 10 personer i Västernorrland - åtta fler än året innan.

– Fina somrar är det fler olyckor, konstaterar Kurt Näslund, ordförande i Svenska Livräddningssällskapet i Västernorrland.

Efter flera års minskning av drunkningarna i Sverige vände trenden i fjol. Livräddningssällskapets statistik visar att totalt 129 personer dog genom drunkning under året i landet. Det är 32 fler än året innan.

Västernorrland är ett av de län där trendbrottet är särskilt markant. Det svarta facit för 2013 blev tio drunknade, åtta fler än 2012. Det är också den högsta siffran sedan Svenska Livräddningssällskapet började föra statistik för tio år sedan.

Flera allvarliga båtolyckor har bidragit till den svarta statistiken i Västernorrland. I slutet av augusti omkom tre personer vid ett sjödrama mellan Hörnskatan och Skommarhamn i Örnsköldsviks skärgård. Och i början av oktober drunknade ytterligare två personer när en båt kapsejsade utanför Köpmanholmen.

Många gånger är olyckorna båtrelaterade. Men att olyckorna ökade ifjol sommar tror Kurt Näslund till stor del beror på vädret.

– När det är fint väder köper fler båt och beger sig ut på sjön, säger Kurt Näslund.

85 procent av de som drunknade i Sverige var män och 70 procent var äldre än 50 år.

– Många äldre överskattar sin förmåga och slarvar med flytvästen. Kvinnor är både förståndigare och försiktigare i umgänget med vatten, säger Kurt Näslund.

Trots den nedslående statistiken finns det ändå glädjeämnen.

– Det var inga barn inblandade i drunkningsolyckor förra året plus att vi var förskonade från isolyckor. Det kan vara frukten av ett långvarigt informationsarbete. Det anses inte längre fult att nyttja flytväst även om man befinner sig på land, poängterar Kurt Näslund,

Mer läsning

Annons