Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svagt intresse för att lämna avlagda kläder i Uff-container

Annons
Svagt intresse för att lämna avlagda kläder i Uff-container

Den container för klädinsamling som står utanför Simhallen, med beteckningen Uff, används mycket sällan.

Om det beror på att Uff:s grundare, dansken Amdi Pedersen, greps i mitten av februari i USA, misstänkt för omfattande skattebrott i Danmark, ska vi låta vara osagt.

- Vi vill inte ha någon koppling till honom. Vi jobbar ideellt och har en egen styrelse, säger Sten Hilli, ansvarig för klädinsamlingen i Sverige.

Uff betyder Utlandshjälp från folk till folk, och enligt Sten Hilli är klädinsamlingen säsongsbetonad.

- I april och maj lossnar det när folk ska städa ur sina garderober. Härnösand är för övrigt en bra stad att samla kläder i. 2001 kunde vi hämta inte mindre än 41 ton på fem platser, redovisar han.

Lars Thidholm är chef för Simhallen.

- Ärligt sagt så har jag aldrig sett någon lämna kläder där...

Amdi Pedersen var med och grundade den så kallade Tvindrörelsen, som av många anses kopplad till just Uff. Något som Sten Hilli dementerar.

- Han grundade Tvind en gång i tiden, men det här har inget med oss att göra i dag. Det är beklagligt att det kommer ut spekulationer som skadar vår verksamhet. En morgontidning hade en artikel som enbart byggde på spekulationer, säger Hilli.

Tvindrörelsen kan/kunde liknas vid en resande folkhögskola som startade olika projekt världen över. Namnet Tvind kommer från en gård med samma namn där den här skolan en gång startades.

Att pengar från Uff-kläder skulle gå till Tvindrörelsen är ingenting som passar in i Sten Hillis bild.

- Vi har faktiskt byggt upp en klädcentral i Bergeforsen, där vi har tre, fyra anställda. Vi har dessutom öppnat en butik på Storgatan inne i Sundsvall. Det är olyckligt när det görs den här typen av kopplingar som ger upphov till spekulationer.

Amdi Pedersen har anlitat den världskände advokaten Robert Shapiro för att slippa utvisning till Danmark. Shapiro var den som försvarade megasportstjärnan OJ Simpson.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons