Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sura bröd ska ge Jessica deg i kassan

/
  • Jessica Häggqvist semestrade på Gotland och fick smak för surdegsbröd. Det fick henne att starta ett eget gårdsbageri hemma i Härnösand. Redan i ottan stiger hon upp för att sätta degarna på jäsning.
  • Allt, utom en kladdkaka som finns i sortimentet, är bakat av surdegsbröd.
  • I Jessicas bageri går det även att ta sig en fika. Gunilla Granlöf, Jan Bergqvist, Roland Granlöf och Anita Berg njuter av doften av nybakat bröd i caféet.
  • Små, spröda kakor, Höga Kusten Granit gjorda på surdeg.

Jessica Häggqvist, 33, cyklade runt på Gotland och stannade till när hon kände doften av nybakat bröd av surdeg.
När hon kom hem till Härnösand hade hon bestämt sig: Jag ska öppna ett eget bageri.
– Jag tycker om riktigt bröd, ekologiskt och med karaktär. Det gick inte att få tag här uppe då, säger hon

Annons

Klicka på bilden till höger för att se bildspel

För att se tv-inslaget från din mobilapp - klicka här

Lagom till lucia ifjol flyttade Jessica in med sitt eget bageri i nya lokaler längs Skeppsbron i Härnösand. När tidningen kommer på besök har surdegsbrödet just placerats i ugnen och börjat ge ifrån sig förföriska dofter.

Jessica gick ut kockskolan i Härnösand 1997 och hade egentligen tänkt sig en framtid som kock. Men istället hamnade hon inom bagaryrket.

– Hellre tidiga morgnar är sena kvällar, menar hon.

Men vi tar det från början. Det vore tjänstefel att inte nämna att hon faktiskt också hunnit med en del köksjobb. Jessica har hoppat in som kock både på Kerstins Udde i Trehörningsjö och saligen insomnade Hilmas restaurang i Härnösand. Och däremellan hunnit med att jobba både som dietist och glasmästare. Att hon bestämde sig för att starta ett bageri, Tigers Bageri, var egentligen en ren tillfällighet.

– Vi tillbringade en semester en bit in på 2000-talet på Gotland. Överallt fick jag äta underbart gott, stenugnsbakat surdegsbröd. Hemma i Härnösand gick det inte att få tag på.

Sagt och gjort. Jessica bestämde sig för att lämna allt annat åt sidan och bli surdegsbagare. I Kaxås, Jämtland, hittade hon sin läromästare på ett lokalt bageri. Efter att ha gått som lärling i tre månader var Jessica redo för skarpt läge.

– Först höll jag till hemma i mitt eget kök. Sen köpte jag ett hus i Näs utanför Härnösand, men fastigheten höll inte måttet. När jag till slut hittade lokalen på Skeppsbron var det bingo, precis vad jag letat efter.

Sedan lucia ifjol har Jessica ensam drivit sitt bageri kombinerat med caféverksamhet i centralt läge i Härnösand. Samtidigt som hon gräddar matbröd, knäckebröd och fikabröd strömmar det hela tiden in kunder för att handla frukostbröd eller ta en fika. Allt, utom en kladdkaka som finns i sortimentet, är bakat av surdegsbröd.

Butiksytan är relativt liten och precis intill ligger själva bageridelen, där förbipasserande kan se arbetet pågå.

– Jag tycker om bröd med karaktär. Surdegsbakande ligger i tiden, både på hobbynivå och i form av ambitiösa bagerier.

Jessica Häggqvist brinner för att få utveckla brödbakandet, och som ung bagare med ganska få år i branschen är det en anledning till att starta eget; att själv få bestämma vad som ska bakas.

– Jag vill experimentera vad man kan göra surdeg på, men fullärd blir man aldrig. Du gör hela tiden nya upptäckter.

Som ensam företagare blir det långa arbetsdagar. Redan i ottan kliver Jessica upp, vissa dagar redan före klockan två på natten. Först av allt ska surdegen sättas på jäsning. Minst fyra timmar ska den ligga till sig innan det kan gräddas.

– Att baka surdegsbröd är inget som görs i en handvändning, det är ett riktigt hantverk, berättar Jessica.

Hon är inte främmande inför tanken att någon gång i framtiden städsla en hjälpreda i butiken. Mamma hjälper till med bokföringen, men annars gör Jessica allt själv.

– Fortsätter att gå så här bra är jag kanske nöd och tvungen att så småningom anställa någon

Och så var det det här med namnet. Tigers Bageri?

– Jag tycker om Nalle Puh. Och kompisarna liknade mig vid en tiger. Därav namnet.

Mer läsning

Annons