Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenternas sommarjobb: Att få landstingsanställda börja cykla

Landstinget har köpt in elcyklar till sina anställda – men få använder dem. Men nu skall det bli ändring på det. Sex högskolestundeter tror att de sitter inne med lösningen.

Annons

Högskolestudeterna som jobbat i sommar med att att hjälpa företag i Härnösand att hitta nya sätt att utveckla sina produkter. Längst till vänster på bilden handledaren Gunnar Anderung.

Sedan i mitten av juni har desigstudenter från olika högskolor och universitet arbetat med att hjälpa etablerade företag i Härnösand att hitta nya, smarta sätt att utveckla sina produkter eller marknader. Det är del två i Technichus sommarprojekt i syfte att främja entreprenörsskap och utveckla egna idéer bland ungdomar.

Totalt 40 studenter från hela landet sökte, men bara sex antogs i slutändan. De har jobbat heltid och kvitterat ut månadslön som inom vilket annat yrke som helst.

Uppdragen har varit vilt skiftande. Allt ifrån att få landstingsanställda att börja cykla till att hjälpa Logosol att ta fram ett nytt sågverk.

Abigail Sandström blev årets Sommarlovsentreprenör.

Läs mer: Så ska besökssiffrorna öka: Kriminalitet ska sätta fart på Technichus i Härnösand

Uppdraget från Landstinget Västernorrland resulterade i ett koncept med olika punkter som myndigheten behöver utveckla.

– Det handlar mycket om att ändra ett invant beteende. De visade sig, bland annat, att många inte känner till var cyklarna finns. En folder med praktiska tips kommer så småningom att delas ut bland landstingsanställda, säger David Gisselman från Technichus.

Härnösands alla Sommarlovsentreprenörer med handledaren David Gisselman.

Härnösandsföretaget Absolicon som tillverkar solfångare har fått hjälp med att bli mer trovärdiga i sin marknadsföring. Studenterna har också utvecklat ett spel för mobilen som ska man hoppas ska få barn att cykla mer.

Läs mer: Barn ska få bygga egna robotar – uppfinnare: "Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt"

David Gisselman säger att sommarprojekten är en del i Technichus satsning på att bli ett regionalt nav för innovationer och entreprenörsskap i Västernorrland.

– Det har varit både intressant och roligt att följa hur nya idéer växer fram. I slutändan hoppas vi att det leder till att fler nya företag startas i länet, sägerhan

Fakta:

Technichus är ett Science Center med målet att på ett lustfyllt sätt väcka intresset för naturvetenskap och teknik för barn, ungdomar och vuxna. I lokalen blir komplicerad vetenskap enkel och rolig.

Läs mer: De har egna företag som sommarlovssyssla: "För oss står kreativiteten i fokus"

Mer läsning

Annons