Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för Härnösands första privata trygghetsboende

/
  • Vårsta är en fristående stiftelse utan ägare som själva bär hela projektet med egna medel.  – Det är också ett risktagande för ett mindre företag som Vårsta, säger Ninni Smedberg.
  • Under takåsarna på den femte våningen skapas nya lägenheter,
  • Utsikten över Södra sundet är den bästa tänkbara.
  • Härnösandsföretaget Jasab ansvarar för byggnadsarbetena.

I november öppnas Härnösands första privata trygghetsboende på Vårsta.
– Vi vill skapa en trygg miljö med en fin social gemenskap, säger Ninni Smedberg, direktor i stiftelsen Vårsta diakonigård.

Annons

23 miljoner satsar i det nya boendet som i dag i princip består av en urblåst betongkropp. Hantverkarna är i full gång med att anpassa femvåningshuset till 20 hyreslägenheter, från enrummare på 40 kvadratmeter till den största lägenheten på 76 kvadratmeter.

Intresset är stort, redan ett 50-tal har anmält sitt intresse, För att få tillgång till ett Trygghetsboende krävs att personen har fyllt 70 år och är inte i behov av särskild boendevård.

Det är Härnösands kommun som slutligen ger sitt godkännande att kallas Trygghetsboende. De ska bland annat godkänna den fysiska miljön, Det innebär att kommunen också ger ett bidrag till att bekosta en tjänst som värdinna.

Ninni Smedberg visar runt i huset, byggt 1937. Det fungerade som ett privat vårdhem fram till 1986. På senare år har Migrationsverket och Grön helhet hyrt lokalerna.

– Nu är alla byggnadslov klara och det känns jättebra att vi har kommit så här långt. Bygget utförs av lokala företag, det är viktigt, säger Ninni Smedberg.

Hennes viktigaste bollplank är maken, Björn. Han är pensionär och har jobbat hela livet inom byggbranschen.

– Han är volontär. Utan hans hjälp hade det varit svårt, skrattar Ninni Smedberg och visar var den stora gemensamhetslokalen ska finnas.

Vi går upp på den femte våningen, utsikten är imponerande med hela Södra sundet som vy. Det är högt upp i tak, med balkonger infällda i takkonstruktionen.

Vårsta har en mångårig tradition av olika boendeformer riktat till människor med särskilda behov. De driver Kristoffergården med 33 lägenheter som hyrs av äldre.

– Verksamheten bygger på att de boende är delaktiga, vi har ett husråd och det ordnas med regelbundna aktiviteter. Den sociala trivseln är oerhört viktig, säger Ninni Smedberg.

Hon funderar också på att starta en bilpool där hyresgästerna kan hyra en bil. Den typen av bekymmersfritt transportsätt växer snabbt.