Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning på Tunadals sågverk

Annons
Storsatsning på Tunadals sågverk

SCA gör en storinvestering på 197 miljoner i Tunadals Sågverk. I samband med investeringen minskar antalet anställda med 25-30 tjänster.

- Vi arbetar med en långsiktig förbättringsplan där sågverket ska lyftas till modern teknik, säger sågverkschef Mats Sandgren.

Investeringen omfattar en ny råsortering och ett nytt hyvleri. Det innebär att man kan förädla fler produkter. Samtidigt förbättras produktkvaliten.

Tunadals sågverk är ett av landets största sågverk. Men det är också ett gammal sågverk med delvis omodern teknik.

Det har funnits orosmoln för sågverkets framtid just med anledning av detta. En serie av förlustår och en utredning om sågverkets framtid var en nedläggning av sågverket ett alternativ.

Under de senaste två åren har resultatet förbättrats och mot den bakgrunden väljer SCA att göra en storsatsningen istället.

- Investeringsbeslutet är mycket glädjande. Det är en bekräftelse på det arbete vi lagt ned på att förbättra sågverkets lönsamhet. Om vi ska konkurrera med utlandet måste vi ha samma tekniska standard, säger Mats Sandgren som förklarar att uppsägningar är oundvikliga när man investerar i ny teknik.

Den nya råsorteringen innebär att trävarorna sorteras automatiskt innan de går vidare till torkning. Det innebär en mer skonsam hantering men också förbättrad kvalité.

Investeringen i hyvleriet kommer att kraftigt öka andelen hyvlade trävaror där det framförallt finns en efterfrågan på hyvlade trävaror av gran.

Sågverket har idag cirka 140 anställda och producerar drygt 300000 kubikmeter sågade trävaror.

Ola Thelberg

Mer läsning

Annons