Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora raketer stoppas

TV Se MSB:s test av farliga raketer.
Snart förbjuds försäljningen av stora fyrverkerier. Den första april 2014 träder en ny lag i kraft som ska stoppa raketer som innehåller 75 gram krut eller mer.

Annons

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, reglerar vilka fyrverkerier som får användas i Sverige. De har beslutat att fyrverkeripjäser som skjuts upp med hjälp av en käpp inte får ha en krutmängd på 75 gram eller mer.

För två år sedan träffades en 13-årig pojke i södra Sverige av en raket vilket ledde till att hans ben fick amputeras. Efter det tillsatte MSB en utredning för att se vilken skadepotential olika fyrverkeripjäser hade.

– Resultatet var skrämmande och häpnadsväckande. Studien visar att de stora raketerna är livsfarliga – de tränger in i kroppen, exploderar och orsakar omfattande inre skador, säger Shulin Nie, teknisk handläggare på MSB:s enhet för farliga ämnen till myndighetens hemsida.

Läs också: Fyrverkerier en plåga för hunden

Läs också: "Nyår är en mardröm"

MSB informerade fyrverkeribranschen om förbudet redan i februari 2013.

– Vi har länge haft vetskap om den här lagen. Det är ett EU-direktiv som inte skulle ha trätt i kraft förrän 2017. Men efter olyckan med den 13-årige pojken så beslutade MSB att tidigarelägga lagändringen, säger Thomas Wetterström, VD hos fyrverkerileverantören Hammargrens.

Enligt honom så utgör inte lagen någon större skillnad för Hammargrens.

– Det är en artikel som vi inte säljer så mycket av. Vi har tagit bort de raketerna som överskrider 75 gram ur vårt sortiment redan nu. När det sker fyrverkeriolyckor så beror det nästan alltid på den mänskliga faktorn – att folk är alldeles för onyktra eller liknande.

Mer läsning

Annons