Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor turbulens efter korruptionshärvan: "Tar in extern hjälp för att klara alla uppgifter"

Sjukskrivningar, inhyrda konsulter och sparkade chefer. Det är stor turbulens på samhällsförvaltningen i Härnösand.
Personalen mår dåligt och fackförbunden har lämnat in en paragraf 6 6a i arbetsmiljölagen till arbetsgivaren.

Annons

– Det har varit en pressad situation eftersom vi inte varit fulltaliga på förvaltningen. Vi tar in extern hjälp för att klara alla uppgifter, säger Sara Nylund (S), ordförande i samhällsnämnden.

– Vi tar in extern hjälp för att klara alla uppgifter, säger Sara Nylund.

Vid varje sammanträde i nämnden redovisas personalläget.

– Självklart är vi oroade över situationen för personalen. Men det handlar också om hur man hanterar uppdraget med att ge tillstånd. Det finns en risk att exempelvis arrangörer får vänta med besked. Men även i frågor som rör bygglov och annat, säger Ingemar Wiklander (KD), ledamot i samhällsnämnden.

En anledning till turbulensen är den stora korruptionshärvan i fjol då sex tjänstemän tvingades lämna sina jobb sedan de bjudits på luncher av NCC som kommunen har att ett entreprenadavtal med.

Under våren har även plan- och byggchefen slutat på egen begäran.

Läs mer: Kommunens polisanmäler sex tjänstemän

För att klara situationen har kommunen tvingats hyra in konsulter för att hinna med att handägga alla ärenden. Enligt Sara Nylund motsvarar konsultkostnaderna ungefär kostnaderna för en heltidsanställd.

Det är kommunens huvudskyddsombud Anna Karin Sandström Gudmundsson som har lämnat in en paragraf 6 6a som innebär att skyddsombudet har rätt att snabbt få svar från arbetsgivaren om hur arbetsmiljöproblem ska lösas.

– Jag diskuterar inte det här med media, säger hon.

Kommunens personalchef Per Häggström berättar att han har jobbat med frågan tillsammans med samhällsförvaltningens chef Tomas Jenssen.

Tidningen Ångermanland har talat flera anställda som vittnar om en ansträngd arbetsmiljö. Men ingen vill uttala sig offentligt.

Personalfrågorna ligger under kommunstyrelsen. Tidigare fanns ett personalutskott med politiker.

– Det är anmärkningsvärt att vi i kommunstyrelsen inte har fått reda på något. Det borde redovisas för oss och inte sopas under mattan, tycker Anders Gäfvert (M).

Läs mer: De fick sparken

Mer läsning

Annons