Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor trafikrazzia i hela länet

Annons
Stor trafikrazzia i hela länet

Den här veckan genomförs en av de största trafikrazziorna någonsin i Sverige, och det gäller då även Västernorrland.

De speciella trafikgrupperna räcker inte till i den här satsningen som även gäller Norge och Danmark. Näpo och ordningspolisen deltar och aktionen har följaktligen fått arbetsnamnet "nordisk kontrollvecka".

Det betyder att den här veckan ser inte polisen mellan fingrarna på "marginalbrott". Nu ska trafikmarodörerna klämmas åt, och redan på måndagen bötfälldes många trafikanter.

- Enbart i Sundsvall togs 42 utan bilbälten, sju fastnade i hastighetskontroller varav en tappade körkortet direkt, redovisar inspektör Jan Åkersten på trafikavdelningen.

Vad som polisen i första hand inriktar sig på den här veckan är trafiknykterhetsbrott, bilbälten, hastighetsöverträdelser och skyddshjälmskontroll.

Det kan löna sig att spänna fast bältena alltså, även vid kortare förflyttningar, för det kan kosta.

- Trehundra kronor för var och en. Om fyra personer i en bil inte har bältena på sig kostar det alltså 1200 kronor. Finns det barn som slarvar blir det föraren som får betala.

Lättast är det kanske att fastna i en hastighetskontroll, och det svider garanterat i plånboken.

Om du som exempel "bara" kör tio kilometer för fort på en 30 och 50-väg kostar det 1000 kronor, sedan är det stigande skala och körkortet ryker...

På tisdagseftermiddagen hade Härnösandspolisen fattat posto vid Södra vägen. De jobbade minst sagt hårt, allt i från jeepar med hästburar till mopedister och cyklister stoppades.

När Bosse Sjölander lyfte radarpistolen blev det napp omgående. En Sundsvallsbo på väg hem hade kört 61 kilometer på 50-sträckan. En skattad tusenlapp i böter.

- Var det inte 800 tidigare, undrade Sundsvallsbon.

- Jo, men det är inflationen, svarade Bengt Jansson och log medan han skrev ut inbetalningskortet.

Många förare fick blåsa, men inte en enda åkte fast för rattonykterhet på det här passet.

- Det ultimata för oss är ju att ingen åker dit, säger Bengt Jansson.

Stundtals stod det sex-sju fordon på parkeringsfickorna, och en del fick vänta på att blåsa. Men polisen har tydligen bestämt sig för charmtaktiken den här veckan.

- Lycka till och ha en bra fortsättning på dagen, tackade Hasse Mellberg en av förarna som blåst godkänt.

Strax efteråt kom en ung kvinna på sin cykel - på trottoaren. Hon skulle ha cyklat på cykelbanan på andra sidan. Nu fick hon kliva av och dra hojen vidare på trottoaren som bara är till för att gås på. Är det trafikrazzia så är det. Ingen charmoffensiv i världen kan ändra på det.

egon sundlöf

Mer läsning

Annons