Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor skillnad hur kvinnor och män behandlas i kyrkan

/
  • Charlotta Odelberg tror inte att man blir sämre behandlad som kvinna och chef inom kyrkan än på andra håll i samhället
  • Maria Edström berättar i boken att hon blivit utsatt frö olika härskartekniker men är också glad för att den underställda personalen är öppna mot henne.
  • Eva Nordung Byström säger i boken att hon ibland blir ifrågasatt på grund av hennes kön.

Det är en stor skillnad att vara man eller kvinna som ledare inom Svenska kyrkan. Det framgår av en ny bok kallad "Kyrkoherde och kvinna". I boken intervjuas flera kvinnliga kyrkliga ledare, några verksamma i Ångermanland.

Annons

Boken som är skriven av skriven av Vibeke Hammarström, Bror Holm och Ann Thörnblad som gjort intervjuerna. I dessa slås fast att kvinnliga chefer inom kyrkan riskerar att bemötas annorlunda än män.

Fortfarande är uppgiften att vara kyrkoherde och chef ett mansdominerat arbete. Det finns sex ordinarie kvinnliga kyrkoherdar och en vikarierande i Ångermanland, men det finns bara två i Medelpad.

Några av dessa är Charlotte Odelberg, Sollefteå, Marie Edström, Örnsköldsvik, Eva Nordung Byström, Arnäs, Gideå och Trehörningsjö. De två sistnämnda är också intervjuade i boken.

– Jag har inte läst hela boken än, bara intervjuerna med mina kollegor i Härnösands stift. Men visst finns det fortfarande strukturer. Men jag tror inte bemötandet som chef inom kyrkan skiljer sig så mycket från hur man bemöts som kvinna på andra chefspositioner i samhället, säger Charlotte Odelberg, kyrkoherde i Sollefteå.

Maria Edström kyrkoherde i Örnsköldsvik är en av de intervjuade. Hon har blivit bra behandlad men också utsatt för härskartekniker. Men i grunden är hon överraskad över att personalen varit öppen mot henne.

"Jag blev förvånad över att de berättar så personliga saker. jag vet inte om det är för att jag är deras chef eller för att jag är kvinna och deras chef", säger hon i boken.

Trots att jämställdheten gått framåt under de senaste decennierna finns det, enligt författarna, fortfarande många problem, bland annat dolda tankemönster. Det kan handla om så enkla saker som att den kvinnliga kyrkoherden förväntas stanna att diska efter julfesten och ibland ifrågasätts om att en kvinna med familj kan klara att arbeta som kyrkoherde.

Även Arnäs kyrkoherde Eva Nordung Byström som både är kontraktsprost och varit biskopskandidat tillhör de intervjuade och berättar om ifrågasättande.

"Den auktoritet som är mig given utifrån kyrkoordningen kan fortfarande ifrågasättas på ett sätt som förvånar mig. Hade jag varit lite längre och haft lite grövre röst hade det nog formulerats annorlunda", säger hon i boken.

Nu hoppas man i boken att denna strukturella genderproblematik ska komma upp till ytan. Artikelförfattarna tror att dessa måste ta plats på dagordningarna på de olika arbetsplatserna och i kyrkoråden om kyrkan ska kunna fortsätta att utvecklas.

Mer läsning

Annons