Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöldliga härjar i Västernorrland

/

Polisen misstänker att en liga ligger bakom en rad bostadsinbrott i länet den senaste veckan.
– Vi tror att det rör sig om en stöldliga och uppmanar allmänheten att vara extra observant på okända personer och okända bilar, säger Jörgen Bladin vid polisen.

Annons

Enligt polisen rör sig om organiserade stölder, ett problem som är återkommande flera gånger om året. Tjuvarna tros rekognoscera det utvalda området i flera dagar eller till och med veckor innan de slår till och ofta begår de sedan många stölder i området under en period.

Polisen menar att man kan följa tjuvarnas turné, som ofta startar i söder och sedan fortsätter norrut genom Sverige.

I Västernorrland handlar det om ett tiotal inbrott- och inbrottsförsök med liknande tillvägagångssätt. Det senaste inbrottet skedde på måndagskvällen på Smultronvägen i Härnösand.

Det var när familjen kom hem från en kortare resa som man upptäckte att allt inte stod rätt till. Tjuven eller tjuvarna hade tagit sig in genom att bryta upp ett fönster och sedan genomsökt huset på värdeföremål. Enligt polisen är det uteslutande guldföremål som tillgripits. Bara någon dag innan anmäldes ytterligare ett inbrott i en fastighet på samma gata.

– Vi var snabbt på plats med en patrull och har säkrat en del spår, säger Jörgen Bladin, förundersökningsledare vid polisen i Härnösand.

Spåren visade sig senare stämma överens med spår som säkrats i samband fem villainbrott i Sundsvallsområdet samt inbrottsförsök i fastigheter i Örnsköldsvik och Matfors. Polisen misstänker att det rör sig om organiserade ligor från länder utanför Sverige och att de nu är på väg att lämna landet. Nu har polisen i Västernorrland skärpt sin bevakning när det gäller just villaområden.

– Men vi uppmanar allmänheten att vara vaksamma, prata gärna med grannarna om ni ska åka bort och ring polisen om ni ser ett avvikande beteende i närområdet. Det kan röra sig om fordon som normalt sett inte brukar befinna sig i området eller personer som betett sig märkligt. Vi släpper inte det här ärendet, säger Jörgen Bladin.

Polisen misstänker att gärningsmännen kontrollerar om boende är hemma eller ej genom att först ringa upp hemnumret eller ringa på dörren. De aktuella inbrotten nästan uteslutande skett mitt på dagen då många är på jobbet och tjuvarna kan operera ostört.

Polisen tar gärna emot tips från allmänheten på telefonnummer 114 14 från personer som gjort iakttagelser.

Mer läsning

Annons