Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stiftet nobbade aktierna och behöll kyrkskogen

Annons
Stiftet nobbade aktierna och behöll kyrkskogen

Ett beslut som räddade en

förlust på 100 miljoner kronor

Härnösands stift hade förlorat 100 miljoner kronor om man 1998 följt experternas råd att sälja en stor del av skogen och placera dem i aktier i stället. Men expertna fick som tur var inget som alls gehör för sina tankegångar.

Det var inför skilsmässan mellan stat och kyrka som en utredning tyckte att det var alldeles för mycket skog prästlönetillgångarna.

Man föreslog att skogen skulle utgöra 50 procent, resten skulle placeras i aktier.

Ett par ledamöter i utredningen gick till och med så lång att skogen bara skulle utgöra 10-20 procent.

- Hade vi följt förslaget så hade 30 000 hektar av vår mark sålts, säger stiftsjägmästare Tore Ramström på stiftets egendomsnämnd. Det hade gett oss uppåt 400 miljoner kronor att placera. Sedan dess har börsen gått ner kraftigt och vi hade förlorat kring 100 miljoner kronor och stått där med vår tvättade hals.

Året 1998 var det fortfarande en orubbad tro på stora avkastningar på aktieinnehav. Men kyrkfolket runtom i Sverige hade en lika orubbad tro på sin skog.

- När förslaget kom var jag motståndare direkt, säger Tore Ramström. Men jag var långt ifrån ensam. Det var starka påtryckningar från kyrkoråden i stiftet. Det finns en stark tradition när det gäller att bevara kyrkans skog. Man tycker den tillhör bygden.

Traditionen sträcker sig tillbaka till medeltiden då prästborden avsattes. Länge har prästborden inte kunnat säljas enligt reglerna i landskapslagarna. Och fram till 1910 var det en lönetillgång för prästerna som hade rätten att få avkastning på fastigheten.

Härnösands stift har idag 68 000 hektar produktiv skogsmark. I särklass det största skogsinnehavet bland landets stift. Sedan kommer Växjö stift på andra plats med drygt 45 000 hektar.

- Men då ska man komma ihåg att skogen växer dubbelt så snabbt nere i Småland som hos oss, säger Tore Ramström.

Men stiftets tillgångar är inte bara skog. I prästlönefonden finns i dag värdepapper värda runt 100 miljoner kronor. Där blev det förlust på grund av börsraset.

Men som många gånger tidigare räddades situationen av den pålitliga skogen som förra året gav en vinst på 33,4 miljoner kronor.

- Men jag är inte principiellt emot att vara aktiv när det gäller kapitalförvaltning, säger Tore Ramström. På sikt bör det också ge en hög avkastning.

Leif Åhman

0611-55 48 25

leif.ahman@tidningen.to

(Bild på skog) Kyrkan sade nej till att byta ut skog mot aktier och det visade sig vara ett klokt beslut. Foto. Arkiv

- Det finns en stark tradition när det gäller att bevara kyrkans skog, säger stiftsjägmästare Tore Ramström.

Mer läsning

Annons