Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ST-ledare: Aldrig bra att flytta bara för flyttandets egen skull

Marcus Bohlin om Sundsvalls perspektiv.

Annons

En förlust för Härnösand och en vinst för Sundsvall. Så skulle man kunna sammanfatta gårdagens besked om att Arbetsmiljöverket flyttar sitt kontor från residensstaden i norr till Norrlands självutnämnda huvudstad.
Jämfört med det ursprungliga förslaget att flytta hela kontoret till Umeå är det också en vinst för Västernorrland. Samtidigt riskerar en flytt till Sundsvall att ytterligare försämra det redan frostiga samarbetsklimatet mellan Härnösand och Sundsvall.
Det är ingen vild gissning att förbittringen mot Sundsvall kommer att stärkas i Härnösand. Detta trots att det inte handlar om någon lobbying från Sundsvallshåll för att locka hit Arbetsmiljöverket. Redan finns i Härnösand en utbredd uppfattning om att Sundsvall roffar åt sig allting. I många län får den största kommunen gärna "skurkrollen"; i Gävleborgs län används till exempel uttrycket ATG (Allt Till Gävle) för den förda politiken.
Det är förstås enkelt att som Sundsvallsbo glädjas åt nya arbetstillfällen. Men det finns uppenbara skäl för att vara emot den här flytten. Dels för att 16 arbetstillfällen betyder mer i Härnösand än i Sundsvall. Dels, och framförallt, för att Arbetsmiljöverket har haft en fungerande verksamhet i Härnösand i flera år och det är svårt att se den uppenbara poängen med att flytta filialen.
– Sundsvall ligger något närmare Jämtland, sa Berndt Jonsson på Arbetsmiljöverket i Härnösand i går till Tidningen Ångermanland.
Det är förvisso sant, men det låter som en rejäl efterhandskonstruktion. Det kan knappast bara handla om det något närmare avståndet. För varför skulle den ursprungliga tanken ha varit att flytta verksamheten ytterligare 30 mil norrut, om nu skälet är att få verksamheten att komma närmare Jämtland?
Att flytta en verksamhet bara för flyttandets egen skull är bland det sämsta man kan göra. Kompetens går ofta förlorad – även om det i det här fallet är tänkbart att inspektörer som i dag jobbar i Härnösand kan komma att pendla till Sundsvall – vilket leder till att verksamheten fungerar sämre än tidigare.
Den statliga trenden med att centralisera mera är utbredd. Förra veckans besked om att SVT funderar på att förstärka verksamheten i Umeå på bekostnad av Sundsvall, är i princip ett uttryck för samma anda som Arbetsmiljöverkets besked i går.
Ska Sundsvallsregionen, där Härnösand ingår, stärkas som helhet så måste det finnas fler livskraftiga kommuner än regionens största. Inte mycket är vunnet om Sundsvall växer sig stark på att utarma grannkommuner som Härnösand, Timrå och Ånge.

Mer läsning

Annons