Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spöken, paddling och bad på sommarläger: "En möjlighet att komma ut"

Sedan slutet av juni är det full aktivitet på Aspnäs lägergård utanför Härnösand. Barn och ungdomar har antingen gått på dagkollo eller veckoläger. Lovisa Ärnström är en av ledarna.
– Det ger barnen och ungdomarna en möjlighet att komma ut.

Annons

Lovisa Ärnström, lägerchefen Julia Melinder och alla lägerdeltagare befinner sig vid stranden nedanför lägergården när vi hälsar på under onsdagsmorgonen. KFUM är arrangörer för sommarlägerna.

Julia Melinder och Lovisa Ärnström.

– Vi har varit här i sju veckor nu och det här är sista veckan med ungdomsläger, förklarar Lovisa Ärnström.

Hon är den andra generationen i sin familj som jobbar på lägergården. På 80-talet var det hennes pappa som arbetade där. I Härnösand är Aspnäs sommarläger en sommartradition. Dagarna på lägret ägnas åt bad, lekar utflykter och just nu en 12-kamp som bland annat har som gren att bygga ett sandslott.

– Och ikväll ska vi besöka ett hus som spökar, berättar lägerdeltagaren Maja Näslund.

Ett av flera sandslott längs stranden.

Varma dagar ägnas mycket av tiden åt att bada och paddla.

Det har under sommaren även gått att åka hit på integrationsläger, eller juliläger som de döpt det till. De har varit kostnadsfria och anordnats i samarbete med Härnösands kommun.

– Vissa av barnen som kommit hit på de lägerna har inte badat förut och vi har lärt dem att simma, förklarar Julia Melinder.

Det är mycket lek, men att åka på läger ger också en möjlighet att växa.

– För många är det första gången de bor hemifrån, dessutom ger det en möjlighet att lära sig om friluftsliv och en möjlighet att komma bort från till exempel mobiltelefoner en stund, förklarar Lovisa Ärnström.

Det här är sista veckan barn och ungdomarna sover över i Aspnäs, men i några veckor till finns möjlighet att åka dit på dagkollo.

Lägergården i Aspnäs. KFUM är en ungdomsorganisation som består av ca 400 föreningar i hela Sverige.

Mer läsning