Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Speciell polisstyrkautreder brott mot barn

Annons
Speciell polisstyrka

utreder brott mot barn

Polisstyrelsen i Västernorrland har beslutat att upprätta en speciell polisstyrka vars huvuduppgift blir att utreda sexualbrott och andra våldsbrott mor barn.

- Styrkan kommer att bestå av fem poliser, och om allt går efter beräkningarna kan den vara igång redan den 1 februari, säger specialåklagare Lisa Eriksson, som kommer att fungera som förundersökningsledare för den här gruppen.

Poliserna håller just nu på att rekryteras internt, och det kan komma att bli tal om kompletterande utbildningar för att klara jobbet.

De personer som jobbat med den här typen av brott tidigare har haft en alltför tung arbetsbelastning, vilket gjort att utredningarna hopat sig och dragit ut på tiden.

- Jag brukar säga att den här typen av brott är färskvara - att de måste utredas fortast möjligt. Samtidigt är det jobbiga utredningar som sliter hårt på psyket. Därför är det tänkt att man i fortsättningen inte ska behöva utreda ett brott ensam, utan det kan bli fråga om två, tre utredare, säger Lisa Eriksson.

ï Varför det?

- Det kanske inte är så roligt att se hur vuxna kan bete sig mot barn.

ï Har den här typen av brott ökat?

- De har i vart fall inte minskat. Däremot har handläggningstiderna ökat, och det vill vi sätta stopp för. Jag kommer även att gå in som förundersökningsledare redan från början av utredningarna.

Basen för utredningsverksamheten ska vara Sundsvall, men en viss del av arbetet kan komma att göras i Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik.

- Där har vi speciella förhörsrum. Barn ska inte behöva åka tio-femton mil, säger Lisa Eriksson.

Egon SundlöfMer läsning

Annons