Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialt slit – för 59 800 i månaden

/

Lönen klagar ingen på. I dagarna får riksdagsledamöterna påökt till 59 800 kronor i månaden. Men uppdraget sliter på familj och vänner.

Annons

Arvodet som höjdes med 1 500 kronor i månaden från den 1 november ska motsvara vad andra får i olika avtal på arbetsmarknaden under 2013.

– En otroligt hög lön, mer än dubbelt vad jag haft som sjuksköterska, säger Kristina Nilsson (S).

– Fullt tillräckligt, tycker Eva Sonidsson (S).

– Fantastiskt bra betalt, säger Emil Källström (C).

– Med tanke på de timmar man jobbar är det rimligt, menar Lena Asplund (M).

Några av ledamöterna från länet anser att arvodet är onödigt högt.

Christina Höj Larsen (V) avstår arvode enligt sin partilinje så att hon får ut 27 000 kronor i månaden, resten går till partiet. Johnny Skalin (SD) vill att grundarvodet ska sänkas med 20 000 per månad.

Ingen klagar heller på villkoren för boendet i Stockholm.

En nybörjare som Kristina Nilsson (S) får starta längst ner i hierarkin och nöja sig med ett övernattningsrum i riksdagens ledamotshus vid Mynttorget.

– Sängen är okej, det är huvudsaken. Men det händer ganska ofta att jag aldrig lämnar riksdagshuset. Jag har gått in här och snurrat runt i tre och ett halvt dygn och sen till Arlanda igen. Ibland har man inte ens noterat vädret, säger hon.

Ingemar Nilsson (S) har bytt upp sig till ett något större övernattningsrum. Christina Höj Larsen har också rum modell större med hänsyn till sina två döttrar som bor här ibland.

Av övriga bor Eva Sonidsson (S) i en etta med utsikt nära Slussen, Lena Asplund (M) i en etta bakom NK på Norrlandsgatan, Eva Lohman (M) i en liten tvåa på Östermalm samt Jasenko Omanovic (S) och Johnny Skalin (SD) i varsin etta i Gamla stan.

Riksdagen står för bostad i dessa fall. Emil Källström (C) har en egen bostadsrätt från studietiden, 26 kvadrat vid S:t Eriksplan, där riksdagen bekostar månadsavgiften på runt en tusenlapp i månaden. Emil Källström själv betalar ränta på insatslånet.

Susanne Eberstein (S) får som vice talman ungefär 17 000 kronor extra i månaden. Hon understryker att goda villkor krävs för riksdagsarbetet, annars skulle bara stockholmare eller miljonärer ha råd.

Efter snart tjugo år på plats har hon sedan en rå sammanfattning av läget bland ledamöterna i Sveriges riksdag.

– Vi blir ett kilo tyngre varje år, vi dricker för mycket alkohol och vi skiljer oss. Det är generellt riksdagsledamöternas förhållanden. Det är tuffa förhållanden, säger Susanne Eberstein.

Bilden att familj och vänner får stå tillbaka intygar alla från Västernorrland.

– Det är det priset man får betala. Träffa folk en vardagkväll funkar väldigt sällan, bara när vi har plenifria veckor möjligtvis, säger Eva Sonidsson.

– Man kommer ifrån sin familj. Man offrar väldigt mycket privat, och kommer ifrån sina vänner en hel del. Det finns en baksida av uppdraget, uppger Lena Asplund (M).

– Man har inte samma energi att vara social. Det sociala livet blir lidande. Barnen är utflugna, tack och lov, säger Kristina Nilsson (S).

– Jag har ett antal kompisar och vänner som jag känner dåligt samvete för, uppger Jasenko Omanovic.

Christina Höj Larsen (V) med två små barn har också svårt att få ihop livspusslet.

– Ibland skojar jag att det är tur att jag är skild. Då har jag tid utan barn och kan fokusera helt på uppdraget. Sen har jag annan tid som jag fredar och håller fri och bara försöker vara med flickorna.

– Men väldigt få frågar Jonas Sjöstedt detta. Han har tvillingar i samma ålder som mina flickor. Carl Bildt får inte heller den frågan, konstaterar hon.

Mer läsning

Annons