Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna väntas bli störst i stiftet

Fler röstande, färre nomineringsgrupper och Socialdemokraterna blir största partiet. Så väntas resultatet för kyrkovalet i Härnösands stift bli.

Annons

Från Svenska kyrkans sida talar man om ett högt valdeltagande. Men fakta är att trenden har varit att antalet personer som röstat minskat successivt under alla de tre val som hållits sedan banden mellan Svenska kyrkan och staten klipptes av. Dock var det en höjning i Härnösands stift mellan 2005 och 2009 då 13,3 procent av de röstberättigade deltog i valet till stiftsfullmäktige.

Och ser man till riket har valdeltagandet också minskat även om denna trend inte tycks stämma i Härnösands stift.

– Valdeltagande känns som bra. Hittills har vi haft en strid ström av röstande, säger Bo-Anders Öberg, valförrättare i domkyrkoförsamlingen.
Och så ser det ut i fler församlingar.
– De första rapporterna tyder på ett ökat valdeltagande i Härnösands stift även i år, säger Kajsa Åslin, Härnösands stift.
Och de första resultaten baserat på en tredjedel av valdistrikten visar också på en ökning till 14,0 procents valdeltagande i det först räknade valet vilket är kyrkans riksdag kyrkomötet.
I Härnösands stift är det över 2 000 personer som kandiderar i kyrkovalet, och som nu väntar på att få medlemmarnas förtroende. Rösterna började räknas under söndagskvällen, direkt när vallokalerna stängt.
När vallokalerna öppnades på söndagen var det dags för det fjärde kyrkovalet sedan Svenska kyrkan skildes från staten. Trots att Svenska kyrkan nu är ett fristående trossamfund fortsätter man att hålla allmänna val, detta enligt den överenskommelse som gjordes med staten om att Svenska kyrkan ska vara en demokratiskt styrd folkkyrka.
Den demokratiska organisationen bygger på många människors engagemang. I Härnösands stift, som omfattar Jämtlands- och Västernorrlands län, är det över 2 000 personer som ställer upp i kyrkovalet. De företrädde runt 100 olika nomineringsgrupper, varav de allra flesta kandiderar i det lokala valet till kyrkofullmäktige i en församling eller pastorat.
Alla väljare har haft möjlighet att kryssa tre favoriter på valsedeln. Personrösterna brukar ha stort genomslag i kyrkovalet.
För Härnösands domkyrkoförsamling ser det ut att bli maktskifte. POSK som hittills varit ledande parti har valt att inte ställa upp i valet. Det fanns bara två nomineringsgrupper att välja på Centern och Socialdemokraterna.

Mer läsning

Annons