Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialchef krävs på avgång

/

Socialnämnden i Härnösand har inte längre något förtroende för sin högste tjänsteman Hans Fälldin. Han krävs på sin avgång.

Annons

– Vi har förlorat förtroendet för Hans Fälldin. Och det är en enig nämnd som ställer sig bakom misstroendet, säger Ann-Christin Myrgren (S) ordförande i socialnämnden i Härnösand

Socialnämnden har i sin tur varit kontrollerad av kommunledningen där kommundirektör Sofia Pettersson och flera höga tjänstemän har fått uppdrag av kommunstyrelsen att delta i nämndens sammanträden. Detta på grund av nämndens dåliga ekonomi. Och inte heller i den nyaste rapporten klarar socialnämnden att hålla budgeten.

– Nu har vi återigen fått en ekonomisk rapport som inte lever upp till de krav vi ställt på förvaltningen. Det är en av anledningarna till att vi inte längre har förtroende för Hans Fälldin som förvaltningschef

Men det finns också annan kritik. Arbetsmiljön inom förvaltningen har varit dålig, framför allt inom äldreomsorgen. Därför har man också startat ett omfattande värdegrundsarbete.

– Vi har i det arbetet fått höra kritik från personalen över ledningen. Den kritiken har vi också tagit till oss.

Det är inte socialnämnden som anställer eller avskedar socialchefer. Hans Fälldins chef är kommundirektör Sofia Pettersson som nu får ta ställning till vad som ska hända med Hans Fälldin. Förvaltningschefer som får gå brukar placeras på kommunledningskonteret tills eventuella överenskommelser är gjorda om vilka regler för avgången som ska gälla. Men än är det inte klart om Sofia Pettersson tillmötesgår socialnämndens krav eller om Hans Fälldin lämnar frivilligt när han inte har den egna nämndens fulla förtroende.

– Jag har inte tagit ställning till det här ännu, säger kommundirektör Sofia Pettersson.

Hans Fälldin avböjer att i nuläget kommentera situationen.

Mer läsning

Annons