Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snökanoner från lyftet

/
  • Lars Sjölund (till häger) har ägnat många timmar åt att installera elsystemet, här med Ulf Andersson.
  • Tornet på bilden är helt nytt och kostar 125 000 kronor. Den har inbyggd vindmätare och pumpanordning.
  • Lars Sjölund och Ulf Andersson slipper riskera nu livet när de ska fixa konstsnö.

Nu ska det bli bättre förutsättningar för skidfolket i Härnösand.
När kvicksilvret kryper ner under minus fem grader kan Bondsjöhöjdens IK trycka på startknappen för sin helautomatiska snökanonanläggning.
En satsning som blev verklighet genom stöd från Idrottslyftet.

Annons

Idrottslyftet är en nationell satsning på idrott. På riksidrottsförbundets hemsida kan man läsa att syftet med Idrottslyftet är att utveckla barn- och ungdomsidrotten.

– En utvecklig av anläggningar ingår också som en viktig del i idrottslyftet eftersom ungdomsidrotten kan utvecklas ännu mer, säger Mats Hamberg idrottschef på Västernorrlands idrottsförbund.

En halv miljard kronor satsar staten årligen på idrottslyftet. Under 2013 har 13 föreningar i länet beviljats totalt 2,5 miljoner kronor. Endast tre ansökningar har fått avslag.

Bondsjöhöjdens IK fick 150 000 kronor.

– Ni kan vi ordna skidspår redan efter ett dygn, säger Ulf Andersson ordförande i förening.

Föreningen var en av de första skidklubbarna i länet som byggde en egen snökanonanläggning för längdskidor.,

I tio år har föreningen på ideell väg och med stöd från kommunen ordnat skidspår. Men tekniken har varit tungjobbad och det här hänt att klubbmedlemmarna varit nära att drunkna på Godstjärns is.

Med stöd från idrottslyftet och kommunen (300 000 kronor) samt egna medel (75 000 kronor) har man byggt en toppmodern snökanonanläggning.

– I princip blir den helt automatisk och det innebär att vi medlemmar inte behöver ställe under nattetid, något som vi tvingades att gör förut, berättar Ulf Andersson.

Förra hösten startade föreningen ett projekt där pensionerade fritidschefen Torsten Pettersson varit till stor hjälp med att söka pengar.

– Men själva arbetet har vi själva utfört. Vi har fått hjälp av sponsorer som har ställt upp med maskiner, fortsätter Ulf Anderson.

Skidföräldern Lars Sjölund som är elektriker har tillbringat många timmar med att installera den komplicerade styrutrustningen.

– Vi har haft lite problem med en krånglande sensor som styra pumpen, det har varit folk från leverantören i Frankrike som har hjälpt oss och nu ska det fungera, säger Lars Sjölund.

Tidigare fick föreningen lägga ut slangar på Godstjärn is. Vid några tillfällen har medlemmar gått igenom isen och hamnat i vattnet när du burit ut slangar. Nu är den risken borta eftersom det har lagts ut rör i botten.

Idrottsförbundet ser att kommunerna också ställer upp på ett bättre sätt än tidigare.

– I dag har vi en mycket bättre dialog med länets kommuner, säger Mats Hamberg.

Mer läsning

Annons