Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutpläderingar i mordrättegången

/

Klockan 13.00 i dag hölls lutplädering i rättegången mot de två unga män som misstänks för mordet på Jarl Ivar Karlsson i Härnösand i april.
Åklagaren yrkade på livstids fängelse för båda männen, 22 år och 19 år gamla.

Annons

Rättegången fortsatte den 25 juli sedan huvudförhandlingarna fått avbrytas eftersom ägaren till den restaurang som blev utsatt för vandalisering under mordnatten inte kunnat höras. Han fanns i restaurangen vid fyratiden på morgonen och försäkrade, inför rättens ledamöter, att 22-åringen var en av stenkastarna. Den andre personen bar luva och var därför svårare att identifiera. 19-åringen har dock setts på övervakningskameror i närheten av krogen kort tid innan skadegörelsen.

Båda de åtalade förnekar mord, men 22-åringen har erkänt den senaste skadegörelsen. 19-åringen säger sig inte minnas något. Under de tidigare rättegångsdagarna har flera vittnen hörts, däribland poliser och personer som träffat de åtalade under natten. Rätten har även lyssnat på Jarl Ivars samtal till SOS alarm och rättsläkarens yttrande om skadorna.

Kammaråklagare Staffan Blyberg yrkar på livstids fängelse för både 22-åringen och 19-åringen.

– Det finns ingen annan tänkbar påföljd än livstids fängelse. Och båda är lika ansvariga. även om det är 22-åringen som utdelat de dödande knivhuggen.

Enligt åklagaren är det klarlagt att det är 22-åringen som utdelat de dödande knivhuggen. Men 19-åringen har varit med på dådet och ska därför hållas lika ansvarig. Det är han som burit mordvapnet under kvällen och sedan lämnat över det till 22-åringen i samband med mordet.

– Brotten är hänsynslösa och kallblodigt utförda. 65-åringen har inte haft en chans att försvara sig, sa kammaråklagare Staffan Blyberg till rätten.

22-åringens advokat, Göran Telhammer, menade i sin slutplädering att det inte gått att bevisa vem som är skyldig till mordet och framhöll att hans klient är oskyldig. Samma uppfattning har 19-åringens advokat, Erik Hansson, som hävdade att åklagarens bevisning är svag.

Resultatet av den rättspsykiatriska utredning som de båda åtalade männen genomgått visar att de inte lider av någon allvarlig psykisk störning och därför kan dömas till ett fängelsestraff.

Efter slutpläderingen under tisdagen meddelade rätten att avgörandet faller på onsdag den 4 september klockan 11.00.

Mer läsning

Annons