Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slår larm om risken att många förväxlar medicin

/

Risken att ta fel medicin ökar när förpackningar och piller byts för ofta.

Nu slår S-seniorerna i Härnösand larm och ber att riksdagsledamöterna ska agera.

Annons

I slutenvården på sjukhus drabbades 6 000 patienter av skador och problem på grund av läkemedelsförväxling under ett enda år. 750 av dessa var katastrofala.

Det redovisar Härnösands socialdemokratiska seniorförening i sin protest.

Hur många som drabbas av motsvarande läkemedelsskador i det egna hemmet törs man knappt gissa.

Klart är att apoteken byter ut läkemedel enligt listor till lägsta pris och det betyder att förpackningar och utseende på läkemedlen kan variera flera gånger under ett år.

– Ena gången är det ett litet runt, blått piller. Nästa gång är det ett avlångt brunt piller för samma sak.

– Det är lätt att bli förvirrad och ta fel. Särskilt för gamla och funktionsnedsatta. Jag har själv åtta olika mediciner och de är svåra att hålla i sär, säger Bo-Anders Öberg, föreningens ordförande.

Vinsten i systemet anser man är tveksam. Mycket äts upp av administration hos statliga Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, hos apoteken och hos läkemedelsföretagen. Förlorarna är patienter, äldre och funktionshindrade.

S-seniorerna hänvisar till att även läkare och professorer inom vården reagerar på problemet, bland annat i en uppmärksammad debattartikel i Dagens Nyheter.

I ett brev till de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Västernorrland vädjar man nu om hjälp för att få ett enklare och säkrare system.

Mer läsning

Annons