Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköt 12-taggad kronhjort- två åtalas för olaga jakt

Annons
Sköt 12-taggad kronhjort

- två åtalas för olaga jakt

Två män, 21 och 22 år gamla, har åtalats för jaktbrott sedan de skjutit en kronhjort som med stor sannolikhet tillhörde Gunnar Näsström.

Det här hände den 4 oktober i fjol, och enligt åtalet var det för det första inte lovligt att jaga kronhjort den här tiden, och för det andra hade männen heller inget tillstånd för skyddsjakt på hjort.

På eftermiddagen hade en av de åtalade tillsammans med sin far iakttagit ett flertal hjortar. Han ringde därför till en bekant och frågade om denne ville jaga rådjur och hjort, vilket han tackade ja till och anlände samma kväll för övernattning nära jaktområdet och tidig uppstigning den 4 oktober.

De gick tillsammans och den ene sköt en råbock och skulle "ta ur den på plats". Den andre gick vidare för att se om det fanns några kronhjortar, och snart fick han se en på cirka 150 meters håll.

Han lade sig ner och siktade strax bakom ögat - ett skott och den 12-taggade hjorten föll till marken.

De försökte få kontakt med en veterinär för att få djuret besiktat. De fick till svar att då måste även inälvorna sparas varför man måste ta hem hjorten ourtagen.

De fick tag i en bekant som med en älgtrack forslade hem hjorten. Uppfattningen var att det rådde allmän skyddsjakt på kronhjort, och man visste dessutom att det skjutits fyra kronhjortar i grannbyn.

Den person som hjälpte dem att forsla hem kronhjorten frågade flera gånger om de hade tillstånd för skyddsjakt, och de blev allt mer osäkra. Plötsligt dök två poliser upp, och det var först då som de fick reda på att man måste ha tillstånd för skyddsjakt på kronhjort.

Männen har erkänt jaktbrott men betonar att de inte haft något uppsåt. Hade de vetat att hjorten inte var lovlig hade det heller inte blivit någon jakt.

En av de åtalade hade pappans gevär och licens. Den andre fick vapenlicensen med posten samma dag som kronhjorten sköts.

Nu väntar rättegång.

Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons