Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolmyndighet i Härnösand växer

/

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM i Härnösand växer. Kontoret i Härnösand har fått många nya tjänster sedan 2009. Samtidigt pågår rekryteringar till kontoret.

Annons

– Vi kommer att centralisera fakturahantering och vår e-handel och lägga den verksamheten i Härnösand. Samtidigt håller vi på att nyrekryterar efter pensionsavgångar, säger Greger Bååth, som är generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Det är ännu inte klart exakt hur många nya tjänster det blir på kontoret som ligger på Magasinsgatan vid Erikshjälpen.

På kontoret där både personal på huvudkontoret och regionkontoret i norra regionen finns är det i dag 60 tjänster. 2009 var de 37 tjänster. Dock har personalen på Kristinaskolan minskat sedan 2009.

Det finns i dag flera olika skolmyndigheter varav Specialpedagogiska myndigheten år den största. Men långt ifrån alla jobbar i Härnösand. Många arbetar på de olika regionkontoren runt om i Sverige. Och vissa av de centrala tjänsterna finns i Örebro och i Stockholm.

– Vi har i storleksordningen 1 160 anställda i hela landet, fördelade på 22 kontor och skolor, berättar Greger Bååth.

Och enligt honom är det just i Härnösand som man ska utöka verksamheten. Förutom huvud- och regionkontor finns också Kristinaskolan i Härnösand med cirka 45 personer anställda.

SPSM arbetar för att barn, unga och vuxna oavsett funktionsförmåga ska få förutsättningar att nå målen för sin utbildning. Det gör man genom specialpedagogiskt stöd, undervisning i specialskolor, tillgängliga läromedel och statsbidrag.

– Vi är en decentraliserad myndighet och använder videokonferenser i stor utsträckning för att undvika onödigt resande. Det gäller såväl sammanträden som utbildning, säger Greger Bååth.

I fortsättningen ska elever som är döva eller har en hörselnedsättning och går i vanlig grundskola kunna lära sig teckenspråk och vistas i en miljö där elever och personal behärskar både teckenspråk och svenska. Därför vidareutvecklar Specialpedagogiska skolmyndigheten nu en deltidsutbildning på sina specialskolor för de eleverna baserat på erfarenheter från Härnösand.

– Här tar vi tillvara erfarenheter från Kristinaskolan och ska använda dessa erfarenheter även på våra andra skolor, säger Greger Bååth.

Deltidsutbildningen kommer att erbjudas på alla specialskolor från och med höstterminen 2014.

Mer läsning

Annons