Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan vill ha betalt för nya flyktingbarn

Annons
Skolan vill ha betalt för nya flyktingbarn

Nu vill skolan ha betalt för att ta emot flyktingbarn.

- Får vi statsbidrag ska de användas för kommunens kostnader. Och sådana kostnader får vi inom skolan och förskolan, säger Stig Nilsson, ordförande i Barn och skolnämnden.

Barn- och utbildningsförvaltningen har gjort en konsekvensanalys av mottagandet av flyktingar. I den framgår det att kommunen inte kan ta emot flyktingar i skolan utan att det uppstår några kostnader.

- Vi har räknat ut ett genomsnittligt pris och det är det samma oavsett om det är en flykting eller inte, säger Stig Nilsson.

Förvaltningen vill alltså inte ha något extra för att dessa barn kan behöva särskilda behov utan vad man vill ha ersättning för är den genomsnittliga kostnaden.

- Det är 60000 kronor per barn och år för förskolan och 50000 kronor per barn och år i grundskolan.

Det betyder att skolan vill ha ett tillskott på i storleksordningen 14 till 15 miljoner under en femårsperiod eller närmare tre miljoner per år.

Stig Nilsson är mycket positiv till att kommunen ska ta emot flyktningar.

- Men får kommunen statsbidrag så borde detta bidrag gå till de delar av verksamheten där det uppstår kostnader. Och till den hör skolan och förskolan.

Det förslag av mottagning av flyktingar som nu läggs fram innebär att kommunen ska ta emot 150 personer per år under en femårsperiod. Detta innebär enligt barn- och utbildningsförvaltningen att man ska vara beredd att ta emot 52 barn per år. Under en femårsperiod kommer det att handla om 260 barn i skilda åldrar som måste få plats inom skolan och förskolan.

Skolan vill därför ha ett bra samarbete med andra delar av kommunen så att man i så god tid som möjligt kan planera för den utökade verksamheten. Dessutom förutsätter man att kommunledningen ser till så att skolförvaltningen får tillgång till mer pengar som motsvar den genomsnittliga kostnaden för varje barn.

- Får vi bara tillgång till pengar räknar vi med att klara av att ordna både lokaler och personal. Det är bra att ta emot flyktingar.

lennart lundberg

Mer läsning

Annons